Pondelok 16. 09. 2024 05:12:42 | Meniny má Ľudmila

Prvý ročník Vertikal Martinky: Beh do vrchu ovládol Jozef Hlavčo a nastavil traťový rekord

Minulú nedeľu sa v stredisku Winter Park Martinky na Martinských holiach uskutočnil prvý ročník behu do vrchu s názvom Vertikal Martinky. Medzi 130 registrovanými bežcami zo Slovenska a zo zahraničia bol aj Jozef Hlavčo, ktorý nastavil traťový rekord, keď zdolal vertikálnu trať za neuveriteľných 36 minút a 12 sekúnd.

Juliana Krčulová|11. júl 2024|13:00:09

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Winter Park Martinky na Martinských holiach

Súvisiaci článok
Útočník Igor Safaralejev sa dohodol na spolupráci s prvoligovým klubom (AKTUALIZOVANÉ)
Čítajte viac >

Nový rekord na Vertikal Martinky

Uplynulú nedeľu 7. júla sa na Martinských holiach stretlo 130 pretekárov zo Slovenska aj zo zahraničia na prvom ročníku behu do vrchu s názvom Vertikal Martinky. Táto traťová výzva mala celkovú dĺžku 4 260 metrov a prevýšenie 944 metrov, pričom priemerné stúpanie dosahovalo 22,15%. Najstrmší úsek mal podľa slov Mateja Bórika, marketingového manažéra strediska Winter Park Martinky, až 41% na vzdialenosti jedného kilometra.

Za organizáciou behu Vertikal Martinky stojí združenie Fatra Outdoor Team spolu so strediskom Winter Park Martinky a ďalšími partnermi. „Beh bol po svojom nultom ročníku v roku 2023 zaradený do pretekov slovenského skyrunningu „Slovak Skyrunning Association“ s možnosťou získať body do svetovej ITRA (International Trail Running Association), vďaka čomu prilákal dvakrát viac účastníkov. Spomedzi 130 registrovaných boli aj osemnásti detskí účastníci, ktorí začínali beh pri Novej Ponorke a podľa kategórie pokračovali ku bufetu SVAH alebo až ku ROTUNDE,“ priblížil Bórik.

39-ročný Jozef Hlavčo nastavil traťový rekord, keď zdolal vertikálnu trať za neuveriteľných 36 minút a 12 sekúnd. Jakub Šiarnik skončil druhý s časom 39 minút a 12 sekúnd, a tretí bol Ján Ďurmek s časom 40 minút. Medzi ženami prvá dobehla Rebeka Cully časom 47 minút a 24 sekúnd, nasledovaná Eszter Hortobágyiovou s časom 50 minút a 1 sekundou. Tretia žena v absolútnom poradí bola Eszter Aliz Ösi s časom 51 minút.

Organizačný tím sa postaral o plynulosť pretekov tým, že trasu dostatočne pripravil a vyčistil. „Návštevníci Martinských holí aj rekreační bežci ju tak stále môžu využívať, segment vertikalu je trvalo dostupný aj v aplikácii STRAVA. Športové podujatie Vertikal Martinky bolo realizované s finančnou podporou mesta Martin,“ uzavrel Matej Bórik, marketingový manažér strediska Winter Park Martinky.

_MTR1870.jpg Zdroj: Facebook/Winter Park Martinky na Martinských holiach


Súvisiaci článok
Slováci zámorskému súperovi v predĺžení nestačili. Kanadská hokejbalová šestnástka si zo Žiliny berie zlato (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť