Pondelok 16. 09. 2024 19:15:30 | Meniny má Ľudmila

Cestovanie lietadlom s deťmi nemusí byť katastrofa. Pozrite si užitočné rady pred odletom

Cestovanie s malými deťmi môže byť výzvou, ale s dobrou prípravou sa dá zvládnuť bez stresu. Aby ste si užili bezproblémový let, je dôležité poznať pravidlá a odporúčania leteckých spoločností týkajúce sa prepravy detí a ich potrieb.

Monika Bieliková|11. júl 2024|18:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Najčastejšie chyby dovolenkárov: Čo si treba skontrolovať pred odletom?
Čítajte viac >

Letisko Bratislava zozbieralo najčastejšie otázky mamičiek s deťmi a na svojom webe zverejnilo rady, ako cestovanie s tými najmenšími hravo zvládnuť.

Cestovanie s bábätkami a malými deťmi. Je vôbec možné?

Letecké spoločnosti väčšinou umožňujú cestovať s bábätkami už po ôsmich dňoch od narodenia. Do dvoch rokov sa dieťa považuje za infanta a často cestuje bezplatne, hoci niektoré spoločnosti si môžu účtovať poplatok. Infant nemá nárok na vlastné sedadlo ani batožinu, s výnimkou malej tašky, a sedí na lone rodiča.

Kočíky a detské sedačky

Cestujúci majú nárok na bezplatnú prepravu jedného kusu detskej pomôcky, ako je kočík alebo autosedačka. Tieto pomôcky môžu byť pri bezpečnostnej kontrole odovzdané palubnému personálu a prepravované v batožinovom priestore lietadla. Odporúča sa označiť kočík už pri registrácii na let, prípadne ho zabaliť do fólie na ochranu.

Tekutiny a jedlo pre deti

Pri preprave tekutej detskej stravy, ako je mlieko, čaj alebo džús, neplatí obmedzenie na 100 mililitrov. Tieto tekutiny je možné prevážať v množstve potrebnom na let a musia byť umiestnené v prepravke na kontrolu tekutín. Podobné výnimky platia aj pre lieky. Rodičia môžu deťom pobaliť do príručnej batožiny aj jedlo, avšak pri preprave tekutých potravín platí obmedzenie 100 mililitrov.

Hračky a zakázané predmety

Na palubu lietadla je povolené brať plyšové hračky, knihy a kresliace potreby. Zakázané sú však napodobeniny zbraní, granátov a iných nebezpečných predmetov. Rovnaké obmedzenia platia aj pre športové vybavenie a hračkárske nástroje bojových umení.

2150909592.jpg Zdroj: freepik.com

Rodičia by na odporúčanie bratislavského letiska mali skontrolovať platnosť cestovných dokladov detí a uistiť sa, že ich pasy spĺňajú požiadavky destinácie. Pre úspešný let je dôležité poznať a dodržiavať všetky pravidlá a odporúčania leteckých spoločností a letísk.


Súvisiaci článok
Už sa neviete dočkať letných radovánok? Skontrolujte si dovolenkovú lekárničku a nasledujte tieto rady
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť