Streda 27. 03. 2024 21:07:04 | Meniny má Alena

Na festivale Vysoké hory sa v Žiline predstavia slovenské, české a talianske filmy

Festival Vysoké hory predstaví v sobou (12. 3.) vo Veľkej sále Mestského úradu v Žiline filmy zo Slovenska, Českej republiky a Talianska. Podľa moderátora festivalu Petra Dodeka doplní program päť autorských vystúpení, ktoré priblížia zaujímavosti od histórie slovenského horolezectva až po aktuality z tohto a minulého roka. ILUSTRAČNÉ FOTO: Facebook / Vysoké hory Žilina

TASR|10. marec 2022|14:15:26

Doplnil, že jedným z vrcholov 27. ročníka festivalu bude prezentácia Juraja Koreňa, ktorý postupne pridal k padákovému lietaniu (paraglajdingu) aj horolezectvo. "Má za sebou účasť na najextrémnejších paraglajdingových pretekoch na svete X-alps s prechodom iba pomocou padáka a peši naprieč Alpami k pobrežiu Stredozemného mora. Iba pred týždňom (6. 3.) sa vrátil zo zimného sólo výstupu severnou stenou Eigeru. Dokončil tak tzv. Alpskú trilógiu – výstupy severnými stenami Matterhornu, Grandes Jorasses a práve Eigeru, navyše to dokázal sólovo," objasnil Dodek.

šírka.jpg

Záver festivalu bude patriť najnovšiemu filmu autora horských dokumentov Pavla Barabáša o horolezcovi Zoltánovi Demjánovi s názvom Dhaulágirí je môj Everest. "V Žiline to bude iba jeho druhé premietanie na Slovensku na 'veľkom plátne'. Pri premiére v októbri 2021 na 29. Medzinárodnom festivale horských filmov v Poprade zaň získal nielen Grand Prix, ale aj Cenu divákov. Vo februári 2022 pridal aj cenu za Najlepší horolezecký film na 16. Festivale horských filmov v Slovinsku, ktorý sa konal v štyroch mestách a súťažil na ňom výber 29 najlepších horských filmov z celého sveta," podotkol Dodek.

Festival Vysoké hory od jeho vzniku organizuje Žilinský vysokohorský klub (ŽIVYK) Slovenského vysokohorského turistického spolku (SVTS).


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Vadičovský vodopád a opustený horský hotel Hájnice
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť