Utorok 22. 10. 2024 22:18:13 | Meniny má Sergej

Kraj chce posilniť športové aktivity v meste. Majú veľké plány s areálom gymnázia na Hlinskej ulici (VIDEO)

Žilinský samosprávny kraj má v krajskom meste veľké plány, ktoré určite ocení súčasná mládež a budúci nádejní športovci. V areáli Gymnázia Hlinská môže totiž začať veľký športový projekt. Zámer je veľký a kraj už predstavil svoju víziu na tlačovej konferencii.

Michal Szentivanyi|9. júl 2024|16:30:01

Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Koniec detskej pohotovosti v Námestove nemusí byť definitívny. Zakročiť chce vládny kabinet
Čítajte viac >

Tej sa v utorok 9. júla v areáli gymnázia na Hlinskej ulici zúčastnila samotná predsedníčka kraja Erika Jurinová, podpredseda kraja Peter Weber, poslanci krajského zastupiteľstva a tiež významná bývalá úspešná paraolympionička, Lenka Cenigová Gajarská. Predpokladá sa, že toto nové centrum by sa vo výške nákladov mohlo pohybovať na 5,5 miliónoch eur.

IMG-20240709-WA0074_1600x549.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Reč je predovšetkým o vonkajšom priestore, ktorý je aktuálne zanedbaný, no neopomína sa ani priľahlé átrium, ktoré by v jeho blízkosti vzniklo. Čo sa týka vonkajšieho areálu, ide približne o 14-tisíc štvorcových metrov priestoru.

Budúci športovci si tu budú môcť nájsť disciplíny všetkého druhu

Súčasťou tejto plochy budú viaceré športoviská. Bude to hokejbalové ihrisko s rozmermi 52x26 metrov pre florbal či futbal. Nebude chýbať ani bežecký ovál o dĺžke 220 metrov. Inline, dve multifunkčné ihriská o rozmere 28x15 metrov na basketbal, volejbal a minifutbal. V plánoch rátajú aj s pumptrackom, čo je dráha pre bicykle a kolobežky, dve ihriská pre čoraz populárnejší padel tenis. Plán projektu je zakončený troma workoutovými ihriskami a terénnym hľadiskom s prirodzeným výhľadom na všetky športoviská.

IMG-20240709-WA0064_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Miesto, ktorému chcú prinavrátiť jeho pôvodný význam

„V súčinnosti so školou sme sa rozhodli tento priestor revitalizovať a prinavrátiť mu pôvodnú funkciu športoviska," povedala Jurinová s tým, že aktuálny stav tejto plochy je záťažou pre viacerých kompetentných správcov. Areál bude slúžiť prioritne Gymnáziu Hlinská, no jeho priestory môže využiť aj široká verejnosť, a to v popoludňajších hodinách.

IMG-20240709-WA0040_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Projekt má viacero etáp

„Projekt športového centra je rozdelený na dve časti. Prvá časť športového centra bude slúžiť ako vnútorné športovisko a chceme ho realizovať formou verejno-súkromného partnerstva. Vo vestníku sme vyhlásili prípravné trhové konzultácie, hľadáme partnera, ktorý naprojektuje, postaví a bude určitý čas prevádzkovať športovú halu. Budúci týždeň plánujeme stretnutie s predstaviteľmi športových klubov," uviedol podpredseda kraja Weber s tým, že v mesiaci august by mohli prebiehať možné konzultácie s týmito partnermi. Vyhlásenie súťaže na výber investora sa predpokladá na september.

IMG-20240709-WA0003_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Žilinská župa už uverejnila aj 3D vizualizácie tohto projektu, ktoré si môžete pozrieť nižšie:

asdasdasd.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Bývalá paraolympionička neskrývala nadšenie

Na tlačovej konferencii dostala priestor aj bývalá paraolympionička Lenka Cenigová Gajarská, ktorá je zároveň aj ambasádorkou projektu. Tá hneď v úvode označila Žilinu za najlepšie miesto na Slovensku.

IMG-20240709-WA0056_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

„Tieto projekty, ktoré sa teraz robia pre deti to iba potvrdzujú. Aj keď mne to za mojich čias nebolo dopriate, tak som teraz nesmierne šťastná, že aj moje deti budú môcť takéto športoviská využívať. Nikdy nevieme, či tu nevyrastie nový Peter Sagan alebo podobní úspešní športovci," uzavrela s nadšením Cenigová Gajarská.


Súvisiaci článok
Zamestnanci župy pôjdu do práce ekologickejšie. Kraj zaobstaral horské a trekingové elektrobicykle
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť