Piatok 18. 10. 2024 04:22:33 | Meniny má Lukáš

Nová Pamätná izba pátra Pavla Horského oživuje duchovný odkaz v historickom Vlkolínci

Vlkolínec privítal túto letnú sezónu novú turistickú atrakciu. V Dome UNESCO otvorili Pamätnú izbu pátra Pavla Horského, významného rímskokatolíckeho kňaza a jezuitu, ktorý sa stal symbolom duchovného života vo Vlkolínci.

Monika Bieliková|13. júl 2024|18:00:01

Zdroj: Koláž Žilina SP21/ruzomberok.sk

Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: Legenda o zaľúbencoch z Vlkolínca
Čítajte viac >

O Pamätnej izbe informoval hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík na webových stránkach mesta.

Páter Horský, známy aj ako „ujo Palko“, bol v čase komunistického režimu pre svoju vieru perzekvovaný, nespravodlivo odsúdený a väznený. Po prepustení sa vrátil do Vlkolínca, kde pokračoval vo svojej práci a poslúžil mnohým veriacim. Jeho život a dedičstvo je teraz možné preskúmať v Pamätnej izbe, ktorá ponúka bohatú fotogalériu, ukážky kňazských rúch, bohoslužobných kalichov a aj rádia, ktoré sám páter Horský zostrojil.

IMG_1641-1200x900.jpg Zdroj: ruzomberok.sk

Iniciatíva na zriadenie Pamätnej izby bola podporovaná miestnymi obyvateľmi, ktorí zapožičali cenné predmety a poskytli fotografie. Samotnej inštalácie sa ujala Zuzana Gažíková, riaditeľka Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku.

Pamätnú izbu posvätil páter František Gábriš SJ, predstavený jezuitov v Ružomberku, čo sa stalo súčasťou diecézneho Dňa posvätenia kňazov. Podujatia sa zúčastnilo 20 kňazov z Ružomberského dekanátu.

„Práve tento rok si pripomíname sté výročie narodenia pátra Pavla Horského. Bol osobnosťou, na ktorú mnohí Vlkolínčania dodnes s láskou spomínajú a ktorá formovala nielen duchovný život vo Vlkolínci. Myšlienka vybudovať pamätnú izbu nebola nová, no som rád, že sa nám ju podarilo zriadiť a sprístupniť. Nielen pre miestnych obyvateľov, ale aj pre návštevníkov, je to možnosť, ako sa so životom a dielom pátra Horského viac zoznámiť,“ podotkol Ľubomír Kubáň, primátor mesta Ružomberok.

Pavol Horský SJ sa narodil 15. januára 1924 vo Vlkolínci a počas svojho života zostal verný svojej viere a misii. Jeho príbeh je dnes symbolom odvahy a oddanosti, ktorý bude ďalej žiť v srdciach tých, čo ho navštívia.


Súvisiaci článok
Nezmeškajte prehliadku Vlkolínca počas letnej sezóny. Jedinečnou architektúrou vás prevedú vyškolení historici
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť