Štvrtok 19. 09. 2024 00:59:46 | Meniny má Konštantín

Husté zdravie v pohári menom smoothie. Tieto prospešné látky nájdete v populárnom nápoji

Nápoj, na ktorý vám stačia len kľúčové mliečne produkty, ovocie a mixér. Áno, reč je o drinku smoothie, ktorý ocení nielen váš jazýček, ale aj telo. Keďže ide o priamo spracované ovocie, núka sa tu aj množstvo vitamínov.

Michal Szentivanyi|9. júl 2024|11:59:59

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Ovsené vločky: Ozajstný zázrak na tanieri?
Čítajte viac >

O význame konzumovania smoothie nápojov informoval na sociálnej sieti aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Smoothie drinky sú do dnes veľmi populárne a z výživového hľadiska aj vysoko hodnotené. „Sú vynikajúce počas letných dní na osvieženie a v zimnom období na posilnenie imunity. Potrebujete len mixér, veľký pohár, ovocie či zeleninu, môžete pridať orechy, vločky, mlieko alebo jogurt. Urobte si nápoj, ktorý vás nielen posilní, ale aj zasýti," poradil Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

4273.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

So smoothie sa viete aj vyhrať

V ovocných a zeleninových šťavách podľa odborníkov získavame najmä vitamíny, minerálne látky, antioxidanty a enzýmy.V prípade smoothie drinkov je tu navyše prítomná aj dôležitá vláknina a prítomné jadierka podľa voľby a kombinácie ovocia a zeleniny. „Pridané semienka obohacujú nápoj o dôležité n6 a n3 mastné kyseliny. Využitie týchto živín je optimálne, organizmus ich vie dokonale spracovať a využiť na posilnenie imunity, zlepšenie tráviacich pochodov," povedala Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia regionálneho úradu.

2148107857.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Výhodou smoothies drinkov je akákoľvek absencia prítomnosti konzervantov, stabilizátorov a ostáva len príjemná chuť a prítomná fruktóza. Druhou výhodou je, že podľa dostupných surovín si ich pomer a kvalitu môžete pri domácej príprave voliť úplne sami a to iste platí aj pre kombináciu ovocia a zeleniny. „Pozor, nič však netreba preháňať. Jeden pohár smoothie denne je dostačujúci," pripomenul úrad. „Veľký význam majú tieto nápoje pri redukčných diétach, pretože nápoje sú nízkoenergetické a tým udržiavajú stav organizmu z pohľadu obranyschopnosti," doplnila Klinčáková.


Súvisiaci článok
Návštevnosť kúpalísk, akvaparkov a plavární medziročne vzrástla
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť