Langoš
Kto by si dokázal predstaviť leto bez langošov? Ide o pôvodom slovenskú smaženú placku z kysnutého cesta. Langoše sa na Slovensku často podávajú potreté cesnakom, cesnakovou šťavou, cesnakovým maslom či kyslou smotanou a posypané strúhaným syrom, či inými prílohami. Viacerí si však na langoš dávajú ešte tatársku omáčku alebo kečup.
Zdroj: freepik.com
Hot-dog
Hot-dog je ďalšou pochúťkou z radov stánkových občerstvení pri vodných nádržiach alebo bazénoch. Ide o varený párok v rožku alebo v prepečenej bagete, ktorý je často podávaný s horčicou alebo kečupom.
Zdroj: freepik.com
Zemiakové špirály
Aj v jedle možno nájsť umenie a chuť v jednom. Takýmto príkladom je aj zemiaková špirála, ktorá sa vyrába krútením prepečeného zemiaku. Ide o častú maškrtu v stánkoch pri letných aktivitách.
Zdroj: freepik.com
Melón
O tom, že v lete sa treba jedlom aj osviežiť, vie hádam každý. Takéto osvieženie možno nájsť v melóne, ktorý je okrem značného obsahu tekutín bohatý aj na rôzne vitamíny a obsahuje minimum kalórií.
Zdroj: freepik.com
Gofry
Gofry sú vlastne múčnik z kysnutého alebo nekysnutého cesta pečeného medzi dvoma mrežovými konštrukciami, čo im dodáva charakteristický kockový tvar. Pochutina pochádza z Francúzska a Belgicka. Konzumujú sa s džemom, čokoládovým krémom, šľahačkou a podobnými prísadami.
Zdroj: freepik.com
Pizza trojuholník
V dnešnej dobe už hádam každý pozná taliansku pochúťku menom pizza. Ak sa však nachádzate na mieste, kde sa nemôžete dlho zdržiavať a jesť celú pizzu, poslúži vám aj jeden trojuholník z nej. Prísady sú už len na vás, no väčšinou trojuholníky dostať v šunkovej, syrovej alebo v extravagantnej hawai príchuti.
Zdroj: freepik.com
Gyros
Ak navštevujete rýchle občerstvenia, cudzí vám určite nebude ani gyros, Ide o jedlo pochádzajúce z Grécka. Je zložené z orezaných plátkov mäsa pečeného na vertikálnom grile, ktorý sa otáča.
Zdroj: freepik.com
Cukrová vata
Cukrová vata je špeciálny druh cukrovej sladkosti, ktorá je prevažne určená tým najmenším. Ide o ľahkú, vzdušnú hmotu v rôznom farebnom prevedení. Cukrová vata je prezývka, ktorú táto pochutina dostala po svojom vzhľade. Vyrába sa roztavením kryštalického cukru na karamele, ktorý je potom vháňaný do veľkého bubna. Ochladzovaním a vracaním sa späť následne hmota skuronatí.
Zdroj: freepik.com
Palacinka
Len málokto by nepoznal nekysnutú hmotu, ktorá je vyrábaná z liateho cesta z múky, mlieka a vajec. Samozrejme, ide o palacinky. Hmota je doplnená soľou, cukrom a dochucovadlami. Má podobu veľmi tenkej placky, pečenej na panvici alebo na rozpálenej doske a podáva sa s džemom, šľahačkou či čokoládovou nátierkou.
Zdroj: freepik.com
Hranolky
Rebríček ukončíme smaženými zemiakovými hranolkami, ktoré nesmú chýbať v žiadnom letnom stánku či inom občerstvení. Bývajú solené a sú často podávané s kečupom alebo s tatárskou omáčkou.
Zdroj: freepik.com
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť