Štvrtok 04. 07. 2024 07:27:19 | Meniny má Prokop

ANKETA: Na čom všetkom si pochutíte pri bazéne? Toto je TOP výber najlepších kúpaliskových maškŕt

S letným osviežením v bazéne prichádza logicky aj druhá veľmi príjemná záležitosť - občerstvenie. Málokto by si už z detstva nepamätal chrumkavé langoše, hot-dogy či hranolky. Pripravte sa na letný prehľad týchto letných pochúťok, pričom tú najlepšiu z nich môžete vybrať práve vy.

Michal Szentivanyi|1. júl 2024|17:01:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Leto klope na dvere. V Žilinskom kraji sa vám ponúka plná náruč kúpalísk a plavární, zisťovali sme detaily (PREHĽAD)
Čítajte viac >

Langoš

Kto by si dokázal predstaviť leto bez langošov? Ide o pôvodom slovenskú smaženú placku z kysnutého cesta. Langoše sa na Slovensku často podávajú potreté cesnakom, cesnakovou šťavou, cesnakovým maslom či kyslou smotanou a posypané strúhaným syrom, či inými prílohami. Viacerí si však na langoš dávajú ešte tatársku omáčku alebo kečup.

1 langos.jpg Zdroj: freepik.com

Hot-dog

Hot-dog je ďalšou pochúťkou z radov stánkových občerstvení pri vodných nádržiach alebo bazénoch. Ide o varený párok v rožku alebo v prepečenej bagete, ktorý je často podávaný s horčicou alebo kečupom.

2 hot dog.jpg Zdroj: freepik.com

Zemiakové špirály

Aj v jedle možno nájsť umenie a chuť v jednom. Takýmto príkladom je aj zemiaková špirála, ktorá sa vyrába krútením prepečeného zemiaku. Ide o častú maškrtu v stánkoch pri letných aktivitách.

3 zemiakove spiraly.jpg Zdroj: freepik.com

Melón

O tom, že v lete sa treba jedlom aj osviežiť, vie hádam každý. Takéto osvieženie možno nájsť v melóne, ktorý je okrem značného obsahu tekutín bohatý aj na rôzne vitamíny a obsahuje minimum kalórií.

4 melon.jpg Zdroj: freepik.com

Gofry

Gofry sú vlastne múčnik z kysnutého alebo nekysnutého cesta pečeného medzi dvoma mrežovými konštrukciami, čo im dodáva charakteristický kockový tvar. Pochutina pochádza z Francúzska a Belgicka. Konzumujú sa s džemom, čokoládovým krémom, šľahačkou a podobnými prísadami.

5 gofry.jpg Zdroj: freepik.com

Pizza trojuholník

V dnešnej dobe už hádam každý pozná taliansku pochúťku menom pizza. Ak sa však nachádzate na mieste, kde sa nemôžete dlho zdržiavať a jesť celú pizzu, poslúži vám aj jeden trojuholník z nej. Prísady sú už len na vás, no väčšinou trojuholníky dostať v šunkovej, syrovej alebo v extravagantnej hawai príchuti.

6 pizza trojuholník.jpg Zdroj: freepik.com

Gyros

Ak navštevujete rýchle občerstvenia, cudzí vám určite nebude ani gyros, Ide o jedlo pochádzajúce z Grécka. Je zložené z orezaných plátkov mäsa pečeného na vertikálnom grile, ktorý sa otáča.

7 gyros.jpg Zdroj: freepik.com

Cukrová vata

Cukrová vata je špeciálny druh cukrovej sladkosti, ktorá je prevažne určená tým najmenším. Ide o ľahkú, vzdušnú hmotu v rôznom farebnom prevedení. Cukrová vata je prezývka, ktorú táto pochutina dostala po svojom vzhľade. Vyrába sa roztavením kryštalického cukru na karamele, ktorý je potom vháňaný do veľkého bubna. Ochladzovaním a vracaním sa späť následne hmota skuronatí.

8 cukrova vata.jpg Zdroj: freepik.com

Palacinka

Len málokto by nepoznal nekysnutú hmotu, ktorá je vyrábaná z liateho cesta z múky, mlieka a vajec. Samozrejme, ide o palacinky. Hmota je doplnená soľou, cukrom a dochucovadlami. Má podobu veľmi tenkej placky, pečenej na panvici alebo na rozpálenej doske a podáva sa s džemom, šľahačkou či čokoládovou nátierkou.

9 palacinka.jpg Zdroj: freepik.com

Hranolky

Rebríček ukončíme smaženými zemiakovými hranolkami, ktoré nesmú chýbať v žiadnom letnom stánku či inom občerstvení. Bývajú solené a sú často podávané s kečupom alebo s tatárskou omáčkou.

10 hranolky.jpg Zdroj: freepik.com


Súvisiaci článok
Študenti, pozor! Pri hľadaní letných brigád sa budete musieť obracať, podvodníci číhajú aj na tomto poli
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť