Nedeľa 30. 06. 2024 09:30:20 | Meniny má Melánia

Modernizácia na trati medzi Bratislavou a Žilinou. Do rušňov pôjde systém za viac ako 6 miliónov eur

Železničná spoločnosť Slovensko počas mesiaca jún aktivuje Európsky systém riadenia vlakov do 12 rušňov, ktoré budú zaradené do prevádzky na trati medzi Bratislavou a Žilinou.

TASR|27. jún 2024|16:00:13

Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Železničná spoločnosť Slovensko rozširuje projekt telových kamier aj do Žilinského kraja
Čítajte viac >

Implementácia tohto systému má prispieť k zvýšeniu bezpečnosti a efektivity vlakových spojení, informovala o tom v stredu 26. júna Železničná spoločnosť Slovensko. „Pri obnove vozidlového parku nejde len o nákup nových vlakov, ale aj o zavádzanie dôležitých moderných technológií. Implementácia ETCS do našich vozidiel je podstatným krokom na zvýšenie bezpečnosti a efektivity našich vlakových spojov," uviedol generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa. „Inštalácia systému ETCS do rušňov bola realizovaná aj s využitím finančných prostriedkov zo zdrojov Európskej únie v celkovom objeme viac ako 6,5 milióna eur," vyčíslil.

Využívanie ETCS má minimalizovať možnosť ľudskej chyby pri vedení vlaku, čím sa znižuje pravdepodobnosť nehôd. Keďže ide o európsky systém, Železničná spoločnosť Slovensko touto modernizáciou predpokladá zjednodušenie medzinárodnej železničnej dopravy a lepšiu európsku integráciu. Trate vybavené systémom ETCS by mali prispieť k plynulejšej a efektívnejšej prevádzke vlakovej dopravy, čím by sa mali znížiť meškania vlakov.

V súčasnosti je systém ETCS nainštalovaný v 77 vozidlách a železničná spoločnosť plánuje jeho rozšírenie na hlavné prepravné trasy na Slovensku. Zavádzanie si vyžaduje školenie rušňovodičov, ktorí sú zaň zodpovední. „Kvalitné školenie rušňovodičov je kľúčové pre efektívne využívanie ETCS a u nás prebieha na trase Bratislava - Trnava - Trenčín - Žilina. Po školeniach a úspešných overovacích jazdách je všetkých 12 rušňov už v plnej prevádzke," doplnil Karol Henzély zo Železničnej spoločnosti Slovensko.


Súvisiaci článok
VIDEO: Ako napreduje modernizácia uzla Žilina? Pozrite si zábery na osobnú stanicu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť