Nedeľa 30. 06. 2024 10:03:02 | Meniny má Melánia

Dvadsať rokov fungovania má zmysel. Centrum pre drogovo závislých v Žiline oslávilo výročie

Centrum pre liečbu drogových závislostí, ktoré patrí pod Fakultnú nemocnicu s poliklinikou Žilina, oslavuje 20. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti vznikla menšia výstava na slávnostnom podujatí.

Michal Szentivanyi|26. jún 2024|18:00:02

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Vodičov pri martinskej nemocnici privíta nový automat. Platiť môžete už aj kartami či mobilom
Čítajte viac >

O 20. výročí vzniku centra informovala hovorkyňa žilinskej nemocnice Zuzana Fialová. „Centrum sa za dve dekády svojho pôsobenia stalo významným pilierom v oblasti liečby rôznych druhov závislostí. Centrum poskytuje ambulantnú aj ústavnú zdravotnú starostlivosť," informovala Fialová.

Viacerí majú v pamäti dátum štvrtok 1. júla 2004, kedy centrum vzniklo. Zakladateľom terapeutickej komunity bol MUDr. Ivan Chaban, MPH. Centrum je súčasťou žilinskej nemocnice od štvrtka 1. júla 2010. Zariadenie sa zaoberá liečbou rôznych druhov závislostí od alkoholu cez drogy až po hazardné hry.

FNsP ZA_Slávnostné podujatie v CPLDZ v Považskom Chlmci.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Významný míľnik

„20 rokov pôsobenia Centra pre liečbu drogových závislostí je mimoriadne významný míľnik, ktorý je príležitosťou na zhodnotenie doterajších úspechov i nových výziev. Naše zariadenie podalo pomocnú ruku obrovskému množstvu ľudí a som hrdý na všetkých zamestnancov a odborníkov, ktorí sa pacientom s nasadením venujú. Odvádzajú obdivuhodnú prácu,“ povedal riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Juraj Kacian.

FNsP ZA_Centrum pre liečbu drogových závislostí si pripomína 20. výročie.._.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

„Centrum prešlo dlhú cestu, od skromných začiatkov po etablovanú inštitúciu. Každý úspech a každé vyliečenie je pre nás dôkazom toho, že naša práca má nesmierny význam. Vážim si odhodlanie našich zamestnancov, pretože robia svoju prácu s láskou a cieľom pomôcť,“ doplnil poverený primár oddelenia Centra pre liečbu drogových závislostí Peter Gábriš.

Možnosť začať odznova

Centrum pre liečbu drogových závislostí ponúka v rámci doliečovacieho procesu i stretnutia abstinujúcich závislých v rámci všetkých klubov a resocializačných zariadení na Slovensku. Klienti podľa vedenia nemocnice môžu navštevovať samostatnú ambulanciu, ktorá sídli v žilinskej nemocnici. Ambulancia prijíma i nových klientov so závislosťami. „Mnohí ľudia u nás našli novú nádej a príležitosť začať odznova. Ďakujeme zamestnancom, terapeutom, lekárom, sestrám a administratívnym pracovníkom, ktorí denne prispievajú k naplneniu našej misie,“ uzavrela vedúca sestra centra Anna Šimková.


Súvisiaci článok
Opitý cyklista precenil svoje schopnosti. Pádom na autobus spôsobil štvorcifernú škodu!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť