Nedeľa 30. 06. 2024 09:27:56 | Meniny má Melánia

Amfiteáter pod Kriváňom sa opäť zaplní. Blíži sa ďalší ročník festivalu Východná

Folklórny festival Východná prinesie tento rok do amfiteátra pod Kriváňom 50 programov na niekoľkých pódiách, školu tanca a spevu aj večerné zábavy. Podujatie sa uskutoční počas štyroch dní od štvrtka 4. do nedele 7. júla. Agentúru TASR o tom informoval Ľudovít Andrejo z Národného osvetového centra.

TASR|26. jún 2024|15:30:06

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Andrej Galica

Súvisiaci článok
Okúste Budatínske leto na vlastnej koži. Množstvo aktivít na seba nenechá dlho čakať
Čítajte viac >

Vo štvrtok 4. júla rozozvučí amfiteáter multižánrová show o slovenskom folklóre Korene. V moderných podobách ju ponúkne viac ako 65 účinkujúcich z folklórneho súboru Zemplín a skupiny Iconito. Piatkový otvárací program festivalu s názvom Domovy bude počas 5. júla výberom piesní a tancov zo všetkých regiónov Slovenska.

„Každý región, dedina, ale aj samotní interpreti ukrývajú vzácne klenoty, ktoré si po celý život postupne zbierame. Sú naším folklórnym domovom. Nedokážeme na jednom pódiu postaviť folklórne domovy všetkých ľudí zo Slovenska, no chceli by sme ich aspoň priblížiť," povedal programový riaditeľ festivalu Pavol Pitoňák. Následne sa predstaví jubilujúci 75-ročný SĽUK. Piatkovou bodkou bude program profesionálneho maďarského súboru Fitos Dezső Társulat z Budapešti.

4-fa566ff52eb182a609abdfa2ad1e0aa6fb403189.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Andrej Galica

Sobotňajšia dramaturgia počas 6. júla ponúkne na veľkej scéne programy folklórnych skupín ocenených na celoštátnej postupovej súťaži a prehliadke Nositelia tradícií. Tiež laureátov a ocenených tanečníkov z 30. ročníka Šaffovej ostrohy.

Festival vyvrcholí nedeľným galaprogramom 7. júla na veľkej scéne nazvaným Tradície v pohybe. Pod týmto leitmotívom sa nesie celý 69. ročník festivalu. „Podujatie aj bohaté sprievodné programy pre celú rodinu. Programy folklórnych skupín a súborov, koncerty world music, prednášky aj výstavy. Chýbať nebudú večerné zábavy pri muzike," vymenoval Andrejo.

4-c9817a35d3d04fcc2f94c63a3bbf2387ce2014e5.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Andrej Galica

Folklórny festival Východná organizuje Národné osvetové centrum. Ide o najstaršie a najrozsiahlejšie podujatie na Slovensku v oblasti tradičnej kultúry, folklóru a folklorizmu.


Súvisiaci článok
Svätojánska noc má na Slovensku stále ukotvenie. Kedysi verili v jej magickú moc
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť