Štvrtok 27. 06. 2024 22:50:47 | Meniny má Ladislav, Ladislava

Sociálna poisťovňa chce študentov motivovať k práci. Dobré správy, môžu požiadať o úľavu pri odvodoch

Pokiaľ študenti so zamestnávateľom uzavrú dohodu o brigádnickej práci študentov, majú právo uplatniť si odvodovú odpočítateľnú položku.

TASR|21. jún 2024|15:45:13

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Absolventi, pozor! Nezabúdajte na povinnosti voči zdravotnej poisťovni
Čítajte viac >

Táto odvodová úľava predstavuje 200 eur za kalendárny mesiac. Informoval o tom vo štvrtok 20. júna hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Brigádujúci študenti si uplatnením odvodovej úľavy podľa Sociálnej poisťovne môžu znížiť vymeriavací základ na platenie poistného na dôchodkové sporenie. „Z výplaty im tak zostane v peňaženke viac. O určenie dohody na účely uplatnenia odvodovej odpočítateľnej položky môžu požiadať v jednom kalendárnom mesiaci len u jedného zamestnávateľa a len na jednu dohodu o brigádnickej práci študentov," uviedol Kontúr.

Odvodová úľava predstavuje 200 eur za kalendárny mesiac. Sociálna poisťovňa objasnila, že ak má brigádujúci študent vymeriavací základ na základe určenej dohody nižší ako 200 eur za mesiac, odvodová úľava je v sume tohto vymeriavacieho základu. Pokiaľ je jeho vymeriavací základ vyšší ako 200 eur, platí poistné na dôchodkové poistenie z vymeriavacieho základu, ktorý sa určí ako rozdiel medzi mesačným príjmom alebo priemerným mesačným príjmom a sumou 200 eur.

Brigádnici môžu podľa Sociálnej poisťovne zarobiť toľko, na akej sume sa dohodnú so zamestnávateľom alebo viacerými zamestnávateľmi. „Sociálna poisťovňa výšku príjmu z brigád neobmedzuje. Obmedzená je len výška odvodovej úľavy na sumu 200 eur mesačne, pričom v jednom kalendárnom mesiaci si ju študent môže uplatniť len na jednu dohodu o brigádnickej práci študentov," upozornila.

Pri platení poistného za zamestnávateľa na účely úrazového a garančného poistenia sa odvodovo odpočítateľná položka v sume 200 eur neodpočítava. Tlačivo pre zamestnávateľa, prostredníctvom ktorého písomne informujú zamestnávateľa o uplatnení tejto úľavy, je uverejnený na webovej stránke Sociálnej poisťovne.


Súvisiaci článok
Absolventi, nezabúdajte: Po skončení školy vám vzniká povinnosť voči Sociálnej poisťovni
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť