Piatok 27. 09. 2024 23:46:58 | Meniny má Cyprián

Emócie a dojatia: Do Kysuckého literárneho panteónu slávnostne uviedli bývalého riaditeľa knižnice

Počas osláv 100. výročia Kysuckej knižnice v Čadci slávnostne uviedli bývalého riaditeľa knižnice, Mgr. Miroslava Golisa, do Kysuckého literárneho panteónu.

Juliana Krčulová|20. jún 2024|15:30:01

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Kysucká knižnica v Čadci

Súvisiaci článok
Čičmany majú možnosť dosiahnuť na európsku cenu obnovy dediny. V obci je už aj komisia, rozhodne sa v lete
Čítajte viac >

Počas osláv 100. výročia Kysuckej knižnice v Čadci slávnostne uviedli bývalého riaditeľa knižnice, Mgr. Miroslava Golisa, do Kysuckého literárneho panteónu. Táto udalosť mala podľa slov Dariny Pochybovej z Kysuckej knižnice v Čadci význam nielen pre knižnicu, ale aj pre širokú verejnosť, ktorá si váži jeho prínos pre kultúru Kysúc.

Miroslav Golis_hostia.jpg Zdroj: Kysucká knižnica v Čadci

„Pri tejto príležitosti sme z archívu knižnice pripravili a premietali krátky film o pánovi Golisovi. V príhovore Danky Grafikovej, jeho dcéry, zazneli slová, ktorými opísala svojho otca ako oddaného človeka, ktorý sa neúnavne venoval svojej práci. Pripomenula aj jeho známy podpis KDJDS - každý deň jeden dobrý skutok,“ doplnila Pochybová s tým, že tieto slová potvrdil aj kolega a priateľ pána Golisa, fotograf, pedagóg a publicista Jaroslav Velička. Velička ho vyzdvihol nielen ako uznávaného fotografa, ale aj ako ochrancu prírody a kultúrnych pamiatok Kysúc.

Miroslav Golis_prihovor Jaroslava Velicku.jpg Zdroj: Kysucká knižnica v Čadci

Fotografiu bývalého riaditeľa knižnice symbolicky nalepili na literárnu mapu k jeho rodnej obci - Zákopčiu. Tento akt bol plný emócií a dojatia všetkých zúčastnených - rodiny, bývalých kolegov a priateľov. K atmosfére prispeli aj melódie zo slákov žiakov ZUŠ J. Potočára v Čadci, pracovisko Raková, pod vedením pani učiteľky Ivany Vraželovej.

„Na knižnicu pán riaditeľ stále dozerá z mestského cintorína v Čadci, ktorý sa nachádza presne oproti knižnice. Tak si želal byť uložený na svoj večný odpočinok,“ dodala Darina Pochybová z Kysuckej knižnice v Čadci.

Miroslav Golis_prihovor Zuzany Hrdkovej_sucasnej pracovnicky Kysuckej kniznice.jpg Zdroj: Kysucká knižnica v Čadci


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Čaká na vás Rusalka, ale aj kino pod hviezdami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť