Utorok 22. 10. 2024 17:47:34 | Meniny má Sergej

Lekári žilinskej nemocnice testujú robotický operačný systém. Virtuálne si precvičia priebeh zákroku

Lekári z jednotlivých oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina majú v týchto dňoch príležitosť skúšať jeden z najmodernejších systémov robotickej chirurgie.

Radka Kostánová|23. jún 2024|09:00:01

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Rekonštrukcia žilinskej nemocnice: Pribudne nové administratívne centrum a zlepšia sa aj podmienky v niekoľkých ambulanciách
Čítajte viac >

V žilinskej nemocnici testujú robotický operačný systém

Pomocou trenažéra si lekári žilinskej nemocnice virtuálne precvičujú priebeh zákroku. Zuzana Fialová, hovorkyňa nemocnice, na sociálnej sieti informovala, že v týchto dňoch si môžu odborníci v praxi skúšať jeden z najmodernejších systémov robotickej chirurgie a priblížila aj ďalšie zaujímavé fakty.

  • Vedeli ste napríklad, že s robotickými systémami dnes operatéri pracujú v mnohých medicínskych oblastiach a ďalšie neustále pribúdajú? Tento šikovný robot je obrovským prínosom v urológii, gynekológii, vo všeobecnej chirurgii, v hrudnej a HPB chirurgii, ale aj v oblasti otorinolaryngológie a bariatrie.

448604900_872936131545284_4480123043004073693_n.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

  • Taktiež sa celosvetovo s robotickým systémom da Vinci každých 16 sekúnd začína jeden operačný výkon, pričom aktuálne funguje vyše 9-tisíc týchto systémov. Doposiaľ bolo s nimi zrealizovaných viac ako 14 miliónov zákrokov.
  • Počuli ste už o tom, že systém da Vinci sa skladá z chirurgickej konzoly, veže s videom a pacientskeho vozíka s operačnými ramenami? Operatér vďaka tomu ovláda chirurgické nástroje pomocou joystickov a do tela pacienta vidí vďaka obrazovke, ktorá je napojená na kameru nainštalovanú v endoskope. Ten je zavedený v tele.

Taktiež je zaujímavé, že operatér vidí zobrazenie operovanej časti v 3D HD kvalite, pričom obraz si môže zväčšiť až 40-násobne.

„Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina podala v rámci výzvy „Nová sieť nemocníc – zlepšenie kvality a efektívnosti ústavnej zdravotnej starostlivosti – doplnenie prístrojového vybavenia nemocníc“ žiadosť o robotický operačný systém,“ dodala s radosťou hovorkyňa nemocnice.


Súvisiaci článok
Oslava ošetrovateľskej excelentnosti: Vyznamenaných bolo 48 sestier a jeden kolektív zo Žiliny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť