Sobota 06. 07. 2024 12:23:31 | Meniny má Patrik, Patrícia

Protestujúci aktivisti kompetentných nepresvedčili. Úsek Turany - Hubová sa vybuduje aj s tunelmi

Úsek diaľnice D1 Turany - Hubová s tunelmi Korbeľka a Havran je o krok bližšie k výstavbe. Hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková v utorok 18. júna pre agentúru TASR potvrdila, že sfinalizovali proces posudzovania vplyvov na životné prostredie so zameraním na vodu.

TASR|18. jún 2024|17:30:13

Zdroj: Koláž/Žilina SP21, Youtube/Popradská Okružná, Facebook/Národná diaľničná spoločnosť

Súvisiaci článok
Diaľničný úsek Turany - Hubová začnú stavať najskôr v roku 2025
Čítajte viac >

Námietkam aktivistov voči výnimke z vodnej EIA v odvolacom konaní nebolo vyhovené. Rezort dopravy tak môže ukončiť proces vyhodnocovania z pohľadu environmentálnych dosahov.

Odvolacie konanie voči výnimke z vodnej EIA, ktorú udelil Okresný úrad v Žiline, viedlo ministerstvo životného prostredia. „OÚ Žilina v konaní postupoval v súlade s vodným zákonom, zaoberal sa všetkými pripomienkami v rámci správneho konania a rozhodol v súlade s platnými legislatívnymi predpismi na úseku štátnej vodnej správy a správnym poriadkom," konštatuje v zverejnenom rozhodnutí envirorezort. Na doplňujúce otázky agentúry TASR k výsledku konania Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky od piatka 14. júna nezareagovalo.

Minister dopravy Jozef Ráž v máji ohlásil, že verejné obstarávanie na zhotoviteľa plánujú vyhlásiť v lete. Odhadovaná suma za výstavbu zhruba 13-kilometrového úseku diaľnice D1 Turany - Hubová predstavuje 1,9 miliardy eur. Suma v sebe okrem nákladov na samotnú výstavbu zahŕňa aj všetky ostatné náklady, teda kompenzačné opatrenia, výkup pozemkov či prípravu staveniska. Ministerstvo už na diaľničný úsek podalo žiadosť o vydanie územného rozhodnutia. Ide o poslednú nerozostavanú časť diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami.


Súvisiaci článok
VIDEO: Pozrite si údolný variant diaľnice D1 Turany - Hubová
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť