Štvrtok 04. 07. 2024 10:51:42 | Meniny má Prokop

Krajský environmentálny festival rozprúdil stredné školy. V Budatínskom parku boli stovky žiakov

Budatínsky park v Žiline ožil nazeleno, a to aj v ekologickom význame slova. Vo štvrtok 13. júna 2024 sa tam konalo environmentálne vzdelávanie. Festival ZA zelený kraj prilákal viac ako dve desiatky organizácií a viac ako 500 študentov z 23 škôl zo celého kraja.

Michal Szentivanyi|15. jún 2024|10:00:01

Zdroj: zilinskazupa.sk

Súvisiaci článok
Príďte otvoriť leto a zahriať sa na Straník. Už o pár dní sa začína Jánska vatra
Čítajte viac >

O priebehu a mieste konania festivalu informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová. Festival sumarizuje viac ako dva roky práce kraja v oblasti zlepšovania podmienok environmentálneho vzdelávania.

„V prvej fáze svojich aktivít kraj mapoval stav vzdelávania na stredných školách cez prieskumy a diskusie s učiteľmi/kami a žiakmi/čkami, v ďalšej fáze do spolupráce prizval aj organizácie poskytujúce environmentálne vzdelávanie a spoločne hľadali možnosti, ako nastaviť podmienky na environmentálne vzdelávanie tak, aby bolo efektívne, kvalitné a dostupné," uviedla Lacová.

53790336096_1045c98ca5_k.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Festival za účasti významných hostí

Na festival prišli hostia ako Marta Fandlová, ambasádorka Európskeho klimatického paktu a ochrany klímy, Veronika Basta z Ministerstva životného prostredia za projekt Populair a županka Erika Jurinová.

53790751925_300cc7d34f_k.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

„Je dôležité, aby sme robili aktívne kroky na zmiernenie klimatických dopadov, ktoré sa nevyhýbajú ani nášmu kraju, mestám a obciam. Práca s mládežou je mimoriadne dôležitá. Predstavili sme preto dnes Koncepciu environmentálneho vzdelávania, výchovy a osvety v Žilinskom kraji, ktorú organizácie mohli pripomienkovať a podieľať sa tak na jej vzniku. Naším spoločným cieľom je zdravší a zelenší Žilinský kraj," skonštatovala Jurinová.

Súčasťou festivalu bola aj diskusia na tému EKO do školy. Prišlo aj na uvedenie interaktívnej hry Kompas mobility. Tá bude súčasťou environmentálnej výchovy na mnohých stredných školách v kraji. Na záver štvrtku 13. júna vystúpila mládežnícka kapela Cherries & Therapy.


Súvisiaci článok
Dospievajúcim z detských domovov kraj podáva pomocnú ruku. Slávnostné otvorenie štartovacieho bývania
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť