Sobota 29. 06. 2024 20:35:48 | Meniny má Peter, Pavol, Petra

Oravské múzeum plánuje rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky, ktorú navštívil aj herec Ján Werich

Bývalý pánsky hotel v Oravskom Podzámku je po novom majetkom Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava.

TASR|14. jún 2024|14:30:01

Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Dospievajúcim z detských domovov kraj podáva pomocnú ruku. Slávnostné otvorenie štartovacieho bývania
Čítajte viac >

Inštitúcia ho odkúpila od súkromného vlastníka. Pre TASR to potvrdila riaditeľka múzea Mária Jagnešáková s tým, že hotel v minulosti navštevovali osobnosti ako český filmový herec Ján Werich či bratia Čapkovci.

Na kúpu prispel aj zriaďovateľ, Žilinský samosprávny kraj, čiastkou 300-tisíc eur. Múzeum z vlastných príjmov zo vstupného doplatilo 160-tisíc eur. S budovou majú plány. „Okrem zveľadenia majetku bude mať múzeum vhodné podmienky pre uloženie zbierkových predmetov významnej historickej hodnoty. Pracovníci múzea budú mať moderné odborné pracoviská a vytvoríme ďalší priestor pre návštevníkov,“ načrtla Jagnešáková.

Oravské múzeum má dlhodobý problém s depozitármi. Niektoré zbierkové predmety sú uložené v nevyhovujúcich podmienkach na Oravskom hrade. Cieľom múzea je, aby zbierkové predmety boli zachované v dobrom stave aj pre ďalšie generácie, preto plánujú celé podkrovie využiť na moderné depozitáre. „Bývalý hotel je pomerne veľký a okrem depozitárov ho chceme využiť aj na rôzne účely. Chceme v ňom zriadiť expozíciu, vytvoriť oddychový priestor pre návštevníkov, kongresovú miestnosť, dielne pre konzervátorov i reštaurátorov a podobne,“ vymenovala riaditeľka.

Budova je národnou kultúrnou pamiatkou. Aby mohli pripraviť projekt jeho rekonštrukcie, museli najskôr urobiť zameranie, vytvoriť 3D model, dať posúdiť jeho stav statikom. Víziu prekonzultovali s pamiatkarmi. Pripravili zámer na obnovu, na základe ktorého pamiatkari predpísali výskumy. „Pamiatkové výskumy sú už zrealizované a spolu s architektom sme pripravili štúdiu. Momentálne pracujeme na príprave verejného obstarávania pre projektovú dokumentáciu,“ konkretizovala Jagnešáková.


Súvisiaci článok
Rekonštrukcia žilinskej nemocnice: Pribudne nové administratívne centrum a zlepšia sa aj podmienky v niekoľkých ambulanciách
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť