Sobota 19. 10. 2024 09:35:32 | Meniny má Kristián

Zapojte sa do osláv Svetového dňa darcov krvi a staňte sa hrdinom dnešného dňa

Národná transfúzna služba Slovenskej republiky pozýva darcov krvi aj verejnosť, aby pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý sa oslavuje v piatok 14. júna, navštívili jej odberné centrá. V rámci dňa otvorených dverí v nich môžu darovať krv či informovať sa o všetkom, čo sa darovania krvi týka.

TASR|14. jún 2024|13:00:03

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Súvisiaci článok
Skladovanie jahôd má svoje jasné zásady. O niektorých ste možno ani netušili
Čítajte viac >

Ide o 20. výročie Svetového dňa darcov krvi, ktorého hlavnou témou je "Dvadsať rokov osláv darcovstva a vyjadrenie poďakovania sa všetkým darcom krvi na celom svete". „Dvadsiate výročie Svetového dňa darcov krvi chceme využiť ako príležitosť na prejav vďaky a úcty všetkým darcom krvi na Slovensku, ktorých darcovstvo v priebehu rokov pomohlo zachrániť nespočetné množstvo životov. Nezištné darovanie krvi má veľký dosah nielen na životy tých, ktorí pre svoju liečbu potrebujú transfúzne prípravky, ale aj na ich rodiny a priateľov,“ poznamenala Národná transfúzna služba.

Odberné centrá budú otvorené od 7:00 do 17:00 hodiny. Darovať krv a jej zložky bude možné až do 16:00 hodiny. „Darcom odporúčame objednať sa prostredníctvom online objednávkového systému na našej webovej stránke alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie NTS SR,“ dodala Národná transfúzna služba.

2149404714.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Cieľom Svetového dňa darcov krvi je okrem iného upriamiť pozornosť na význam pravidelného darcovstva, ktoré je nevyhnutnou podmienkou k budovaniu bezpečných a udržateľných zásob transfúznych prípravkov. Tiež, že bezpečné transfúzne prípravky zachraňujú ľudské životy. Svetový deň zároveň pripomína, že je dôležité podporovať kultúru pravidelného darcovstva krvi a jej zložiek medzi mladými ľuďmi a širokou verejnosťou, aby sa neustále rozširoval register vhodných darcov krvi.

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila 14. jún za Svetový deň darcov krvi v máji 2005. Prvýkrát ho však zorganizovali už rok pred tým pracovníci juhoafrickej Národnej transfúznej služby v Johannesburgu. Z tohto dôvodu sa pripomína jeho 20. výročie v piatok, 14. júna. Na koordinovaní Svetového dňa darcov krvi sa okrem Svetovej zdravotníckej organizácie podieľa aj Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca, Medzinárodná federácia organizácií darcov krvi či Medzinárodná spoločnosť pre krvnú transfúziu.


Súvisiaci článok
Už sa neviete dočkať letných radovánok? Skontrolujte si dovolenkovú lekárničku a nasledujte tieto rady
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť