Sobota 22. 06. 2024 11:46:48 | Meniny má Paulína

D1/Mýtus o diaľnici: Výstava na hrade Strečno odhalí divadelný pohľad na slovenské cesty

Na hrade Strečno bude od piatka 14. júna verejnosti sprístupnená výstava s názvom D1/Mýtus o diaľnici.

TASR|13. jún 2024|12:30:22

Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk a B. Konečný

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Miro Jaroš zahrá pre deti, Lenka Filipová pre dospelých
Čítajte viac >

Prostredníctvom zachovaných rekvizít a obrazového materiálu na nej autori odprezentujú úspešné divadelné predstavenie martinského Slovenského komorného divadla. TASR o tom informovala hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

Pripomenula, že inscenácia s oficiálnym názvom "D1 (pracovný názov)" o výstavbe diaľnice prepájajúcej Bratislavu s Košicami, ale aj o Slovensku a Slovákoch, získala viacero ocenení. „Na festivale Nová dráma/New Drama 2021 získala Grand Prix a Cenu bratislavského diváka a patrí jej aj Cena Akadémie divadelných tvorcov 2020/2021," uviedla Lacková.

DSC_3158-740x493.jpg Zdroj: B. Konečný

Podľa teatrologičky a múzejnej pedagogičky Považského múzea Tatiany Kubáňovej sa celou inscenáciou nesie leitmotív spojnice. „Nehovoríme však len o spojení miest zo západu na východ, ale aj o spojení ľudí. Táto psychologická časť je rovnako, ak nie ešte oveľa viac podstatnejšia. Lukáš Brutovský ako autor textu zvolil cestu poetického jazyka, ktorý je akýmsi žalospevom za lepšiu víziu budúcnosti," poznamenala Kubáňová.

Doplnila, že martinskí tvorcovia touto hrou otvorili otázku do diskusie, či má divadlo len zabávať, alebo má prinášať aktuálne témy, ku ktorým diváci môžu zaujať aktívny postoj. Výstava bude prístupná v rámci prehliadky hradu Strečno do nedele 15. septembra 2024.

DSC_2746-740x493.jpg Zdroj: B. Konečný


Súvisiaci článok
Novinka na hrade Strečno. Návštevníkov privíta nadrozmerný havran, ktorý im dal veľa práce
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť