Štvrtok 04. 07. 2024 04:59:57 | Meniny má Prokop

Stretnutie heligonkárov s čerešničkou v podobe galavečera. Bytča ožije tradičnou hudbou

Máte radi heligónku a akúkoľvek ľudovú hudbu, ktorá sa s ňou spája? Tak to vás určite poteší podujatie, ktoré sa v najbližších dňoch koná v Bytči.

Michal Szentivanyi|14. jún 2024|10:00:01

Zdroj: bytca.sk

Súvisiaci článok
Jednodňová diaľničná známka môže byť realitou. Rezort dopravy a poslanci ju schválili
Čítajte viac >

O konaní akcie informovala hovorkyňa mesta Bytča Adriana Brziaková. Pôjde o viac ako 40 účinkujúcich, ktorí predstavia svoje umenie na podujatí Stretnutie heligonkárov. To sa koná každý rok v Bytči. Tento zaujímavý hudobný nástroj tak zažije niekoľko dní na výslní. Heligónka má v bytčianskej doline pevné a tradičné ukotvenie.

„Tešíme sa, že sa u nás heligónky opäť rozozvučia. Cieľom podujatia je združovať a sieťovať heligonkárske súbory z celého regiónu a pohraničných oblastí. Ďalším cieľom je vzbudiť záujem detí a mládeže o hru na tento jedinečný hudobný nástroj a tak uchovať kultúrne dedičstvo ich predkov,“ upozornila Mária Lee Fujdiaková, organizátorka festivalu.

Do nesúťažnej prehliadky je teraz prihlásených 20 hudobných telies, z toho 3 detské. „Ide o heligonkárov prevažne z bytčianskeho regiónu, Kysúc, okolia Púchova, Považskej Bystrice. Programová štruktúra pozostáva z prezentácie každého súboru v rozsahu 5 inštrumentálnych alebo vokálnych hudobných prejavov. Záver bude patriť galakoncertu, na ktorom vystúpia všetci účinkujúci," uzavrela Brziaková.


Súvisiaci článok
Komunitný duch v Ochodnici: Lávku opravili vďaka spolupráci miestnych obyvateľov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť