Sobota 29. 06. 2024 16:13:02 | Meniny má Peter, Pavol, Petra

Používatelia dronov, vnímajte zmeny v legislatíve. Poslanci schválili úpravy zákonov a povinností

Ministerstvo dopravy zriadi register prevádzkovateľov bezpilotných leteckých systémov, bezpilotných lietadiel, ktorých projektový návrh podlieha certifikácii, aj register pilotov na diaľku.

TASR|14. jún 2024|08:30:07

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák a freepik.com

Súvisiaci článok
Chcete vedieť, ako sa stať pilotom dronu a bezpečne lietať? Nezmeškajte seminár na žilinskom letisku
Čítajte viac >

Registre bude viesť a spravovať Dopravný úrad, prístup do nich budú mať len vybrané orgány štátnej správy na základe žiadosti. Vyplýva to z novely zákona o civilnom letectve (letecký zákon), ktorú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v stredu 12. júna definitívne schválili.

Spoločne so zriadením registrov rezort dopravy v zákone upravil aj povinnosti prevádzkovateľov bezpilotných leteckých systémov i povinnosti vlastníkov bezpilotných lietadiel, ktorých projektový návrh podlieha certifikácii. V zákone takisto pribudne povinnosť pre prevádzkovateľov bezpilotných leteckých systémov uzavrieť zmluvu o poistení za škodu, ktorú by mohli spôsobiť.

„Zároveň sa upravujú povinnosti pilotov na diaľku, ako aj pôsobnosť poskytovať výcvikový kurz, opakovací výcvik a vykonávať skúšku teoretických vedomostí a praktických zručností pilota na diaľku," priblížilo ministerstvo dopravy. V novele upravuje aj základné požiadavky na kluby alebo združenia leteckých modelárov, ktoré môžu požiadať o povolenie na prevádzku bezpilotných lietadiel a bezpilotných leteckých systémov.

411.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Upraví sa tiež spôsob udeľovania sankcií za nedodržanie nariadení. Pri opakovanom porušovaní zákon umožní nielen udeliť pokutu, ale na určitý čas aj zakázať činnosť. Priestupky a správne delikty vo vzťahu k bezpilotným lietadlám alebo bezpilotným leteckým systémom budú môcť objasňovať popri Dopravnom úrade aj orgány Policajného zboru, Vojenskej polície či Zboru väzenskej a justičnej stráže. Zavedie sa aj inštitút takzvanej objektívnej zodpovednosti.

V súčasnosti je na národnej úrovni oblasť bezpilotných lietadiel a bezpilotných leteckých systémov upravená v leteckom zákone len čiastočne, upozornilo ministerstvo. Novou právnou úpravou sa má zabezpečiť komplexná národná právna úprava, pri zohľadnení už existujúcej európskej legislatívy. Novela bude účinná od pondelka 15. júla 2024.


Súvisiaci článok
Ľudí s ochoreniami svalov možno opäť podporiť v zbierke Belasý motýľ
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť