Nedeľa 30. 06. 2024 03:38:04 | Meniny má Melánia

Prístup k tehotným študentkám zo strany univerzít sa zmení. Poslanci schválili legislatívne zmeny

Na vysokých školách sa upraví prístup k podpore tehotných študentiek a študentov, ktorí sa starajú o deti do troch rokov. Zmeny sa dotknú aj študentov, ktorí sa starajú o dieťa so zdravotným postihnutím mladšie ako päť rokov.

TASR|13. jún 2024|10:30:18

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Erika Ďurčová a freepik.com

Súvisiaci článok
Až 317 škôl a 1 000 dobrovoľníkov. Slováci ukázali veľké srdce a hladujúcim deťom vyzbierali tisíce eur
Čítajte viac >

Novelizácia sa týka najmä učebných plánov, prerušení štúdia a platenia školného. Vyplýva to z novely zákona o vysokých školách, ktorú v stredu poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili. Prijali aj novelu zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania.

„V oblasti školného už v súčasnosti nie je vylúčené, aby vysoké školy mali upravené zníženie alebo úplné odpustenie školného pre túto skupinu, avšak aplikačná prax ukázala, aby úľava na školnom bola upravená generálne na úrovni zákona," vysvetlili predkladatelia novely vysokoškolského zákona. Vysoká škola by mala vytvárať zodpovedajúce podmienky štúdia pre tehotné študentky a pre študentov, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako tri roky, bez znižovania požiadaviek na ich študijný výkon.

„Vysoká škola prihliada na potreby týchto študentov najmä pri tvorbe študijných plánov, povoľovaní prerušenia štúdia a určovaní najdlhšieho celkového obdobia prerušenia štúdia," uvádza sa v návrhu. Novela tiež upravuje, za akých podmienok môže rektor vysokej školy odpustiť školné pri tehotných študentkách a študentoch starajúcich sa o dieťa do troch rokov.

152494.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Zároveň sa majú zohľadniť pri počte hodín ustanovenia, ktoré upravujú záťaž študenta prostredníctvom ECTS kreditov. Poslanci vysvetlili, že každý študijný program má určenú záťaž pre jednotlivé predmety vyjadrenú v ECTS kreditoch. Štandardná záťaž sa vyjadruje počtom 60 kreditov u študijných programov prvého stupňa, druhého stupňa alebo študijných programov spájajúcich prvý a druhý stupeň bez ohľadu na formu štúdia. Doterajšie znenie zákona podľa predkladateľov nezohľadňovalo rovnaké definovanie záťaže študenta v dennej a externej forme štúdia pri definovaní váhy 1 ECTS kreditu.

Právna úprava má nadobudnúť účinnosť od nedele 1. septembra vzhľadom na začiatok akademického roka. Novela zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania má zas reflektovať na prebiehajúce hodnotenia vnútorných systémov zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania vo vzťahu k neukončeným habilitačným konaniam a inauguračným konaniam a vo vzťahu k podávaniu žiadostí o akreditáciu študijných programov. Účinnosť by mala nadobudnúť od augusta 2024.


Súvisiaci článok
Ľudí s ochoreniami svalov možno opäť podporiť v zbierke Belasý motýľ
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť