Streda 03. 07. 2024 23:50:54 | Meniny má Miloslav

Strieborný medailista Milan Bartovič sa ujíma kormidla Vlkov. Asistentom trénera zostáva Daniel Babka

Strieborný medailista z majstrovstiev sveta v Helsinkách a dlhoročný reprezentant Slovenska, 43-ročný Milan Bartovič, povedie tím žilinských Vlkov v nadchádzajúcej extraligovej sezóne. Jeho asistentom bude Daniel Babka.

Juliana Krčulová|12. jún 2024|13:53:03

Zdroj: Koláž Žilina SP21/HK Dukla Trenčín a Vlci Žilina

Súvisiaci článok
Vlkom Žilina zostáva vo vrecku ďalšie skvelé meno. Mráz to so svorkou odštartuje už tretí raz
Čítajte viac >

Nová kapitola v Žiline

Milan Bartovič, vychovaný v Dukle Trenčín, bol v roku 1999 klub NHL Buffalo Sabres v 2. kole z 35. miesta. Po drafte sa presunul do zámoria, kde strávil sedem sezón, prevažne v nižších ligách, ale dostal sa aj do NHL. Za Buffalo a Chicago nastúpil dohromady na 50 zápasoch a zaznamenal 17 kanadských bodov za 3 góly a 14 asistencií.

V roku 2006 sa vrátil naspäť do Európy, kde v sezóne 2006/2007 hrával vo Švédsku za Malmö Redhawks a vo Švajčiarsku za ZSC Zürich Lions. Nasledujúci rok sa stal hráčom Liberca, kde pôsobil sedem sezón. Okrem toho krátko hral aj za Vítkovice v českej extralige. Medzi rokmi 2012 a 2016 obliekal dres Slovana Bratislava, kde dve sezóny pôsobil ako kapitán. V Slovane stanovil rekordy v počte gólov (40) a bodov (86) počas účasti v KHL.

V roku 2018 sa vrátil do svojho materského klubu a vo veku 37 rokov sa prvýkrát predstavil v najvyššej slovenskej súťaži. V sezóne 2019/2020, ktorá bola predčasne ukončená, odohral 45 zápasov s bilanciou 7 gólov, 11 asistencií, 66 trestných minút a 8 plusových bodov. Jeho najväčším úspechom je zisk striebornej medaily na majstrovstvách sveta 2012 v Helsinkách. Celkovo sa zúčastnil na piatich svetových šampionátoch a v roku 2014 reprezentoval Slovensko na ZOH v Soči. Dvakrát si zahral aj na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov, kde v roku 1999 ako najlepší strelec Slovenskej republiky s piatimi gólmi pomohol k zisku bronzovej medaily.

Svoju profesionálnu kariéru ukončil koncom apríla 2020. O dva roky neskôr, od sezóny 2022/2023, pôsobil ako asistent trénera v tíme HK Dukla Trenčín, odkiaľ mieri priamo pod Dubeň. Ako sa zrodil jeho príchod do Žiliny prezradil na oficiálnom webe klubu: „Stretli sme sa s Ferom Skladaným a Rastislavom Chovancom. Mali sme výbornú debatu a ich vízia ma veľmi oslovila. Po dlhých rozhovoroch sme sa dohodli, čomu sa teším,“ ozrejmil nový hlavný tréner Vlkov.

maxresdefault.jpg Zdroj: Youtube/HK Dukla Trenčín

Daniel Babka pokračuje v žilinskom tíme

Daniel Babka v dvoch sezónach viedol Martin, no v januári 2023 ho angažoval francúzsky Nice. Sezónu dokončil vo Francúzsku a potom si dal od hokeja na chvíľu pauzu. Ako sám uviedol, akonáhle prišla možnosť pripojiť sa v sezóne 2023/2024 k svorke Vlkov, ktorí sa už niekoľko sezón pokúšali o postup do najvyššej súťaže, presvedčilo ho to o tom, aby sa pripojil práve k žilinskému tímu. V ňom bude podľa najnovších informácií klubu pokračovať aj v nadchádzajúcej extraligovej sezóne.

„Pocity z úspechu stále pretrvávajú. Dá sa povedať, že cyklus sa uzavrel, už sa netreba moc pozerať dozadu, ale sústrediť sa na to, čo bude,“ uviedol.


Súvisiaci článok
Šimon Beták zostáva verný tímu Vlci Žilina aj v nadchádzajúcej extraligovej sezóne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť