Sobota 22. 06. 2024 07:00:31 | Meniny má Paulína

Skladovanie jahôd má svoje jasné zásady. O niektorých ste možno ani netušili

Jahody je najlepšie konzumovať čerstvé, pretože pri tepelnej úprave strácajú mnoho cenných živín. Pri skladovaní sa odporúča dať ich neumyté do chladničky, kde vydržia tri až päť dní. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava to uviedol na sociálnej sieti.

TASR|13. jún 2024|18:32:37

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Rozprávkový festival na Liptove: Letné prázdniny zaháji podujatie Za siedmimi horami
Čítajte viac >

Umývať jahody je odporúčané až tesne pred ich konzumáciou, pretože dlhším namáčaním vo vode rýchlejšie podľahnú skaze. Dlhšie uskladňovanie je možné aj v mrazničke, kde vydržia aj niekoľko mesiacov," doplnil. Odporúča jahody konzumovať čerstvé, v ovocných či zeleninových šalátoch. „Môžete si ich pridať do jogurtu či kaše alebo do smoothies nápojov," radí. V prípade lesných jahôd sa dajú konzumovať aj ich listy, z ktorých je možné pripraviť čaj.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva priblížil, že jahody obsahujú veľké množstvo vody a živín, vďaka čomu sú prínosom pre zdravie. „Sú bohaté na vitamíny, ako napríklad vitamíny skupiny B a vitamín C, ktorého obsah je porovnateľný s obsahom v citrusových plodoch. Sú taktiež bohaté na minerály, ako napríklad draslík a mangán," spresnila Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Jahody sú tiež bohaté na vlákninu a majú i antioxidačné účinky.

Po konzumácii jahôd Šranková odporúča sledovať reakciu tela. „Po zjedení sa môžu niekedy u detí aj dospelých objaviť alergické prejavy, ako vyrážky, svrbenie v krku a na perách, slzenie alebo tráviace ťažkosti," ozrejmila.


Súvisiaci článok
Ľudí s ochoreniami svalov možno opäť podporiť v zbierke Belasý motýľ
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť