Sobota 29. 06. 2024 21:47:49 | Meniny má Peter, Pavol, Petra

Únik nebezpečnej látky zalarmoval radnicu. Mesto vyhlásilo mimoriadny stav (AKTUALIZOVANÉ)

Hasičský a záchranný zbor Žilina mal v meste celú noc z pondelka 10. na utorok 11. júna plné ruky práce. Hasiči sa snažili zabrániť ekologickej havárii, pretože z kamióna, ktorý prechádzal cez našej územie, začal vytekať olej. Informovala o tom verejnoprávna televízia RTVS.

Radka Kostánová|11. jún 2024|14:02:01

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Nezodpovednosť za volantom: Policajti odhalili až 19 opitých vodičov
Čítajte viac >

Verejnoprávna televízia RTVS na svojom oficiálnom webe informovala o možnej ekologickej havárii v meste Žilina z pondelka 10. na utorok 11. júna. Dôvodom malo byť to, že z kamióna, ktorý prechádzal cez naše územie, začal vytekať olej. Pravdepodobne išlo o technickú poruchu.

Ako doplnila RTVS na webe, olej začal vytekať z kamióna s ukrajinským evidenčným číslom, ktorý smeroval do Holandska. Veliteľ zásahu Ján Mihálik sa pre televíziu RTVS vyjadril, že jednotka bola privolaná k zásahu, k miestu úniku neznámej látky. Na mieste zasahovalo 14 príslušníkov z dvoch hasičských staníc a dokopy šesť kusov techniky.

Zároveň bola na miesto privolaná inšpekcia životného prostredia. Malé množstvo oleja vytieklo aj na cestu. Vedúca Odboru krízového riadenia okresného úradu Žilina, Miroslava Staníková, pre RTVS potvrdila, že inšpekciou životného prostredia bolo identifikované, že ide o technický olej. Aktuálne prebieha jeho kvalifikovaný odber a prečerpanie do chránených nádob.

MS 1.jpg Zdroj: zilina.sk

Žilina vyhlásila mimoriadnu situáciu

RTVS uviedla, že išlo o filtrovaný olej, ktorý mal namierené do rafinérie v Holandsku. Mesto Žilina na základe tejto udalosti vyhlásilo mimoriadnu situáciu. „Mesto po riešení na mieste vyhlásilo mimoriadnu situáciu k ôsmej hodine,“ priblížil pre RTVS vedúci Odboru krízového riadenia okresného úradu Žilina Lukáš Čerňava.

Našťastie, ekologická havária vďaka pohotovému a rýchlemu zásahu hasičov nenastala.

AKTUALIZÁCIA v utorok 11. júna o 14:45 hodine:

Zuzana Ondrášová, hovorkyňa mesta Žilina, v tlačovej správe informovala, že v prepravných dokumentoch vodiča bola neznáma látka špecifikovaná ako technický olej s hmotnosťou 21,7 ton. Príslušné zložky zachytávali unikajúcu kvapalinu do zberných vaní a pomocou čerpadiel na nebezpečné látky ju ďalej prečerpávali do barelov v zásahových vozidlách.

„Aktuálne je podané trestné konanie vo veci následkov na životné prostredie a identifikácia rozsahu majetkovej ujmy. Inšpekcia životného prostredia vyhodnocuje odobraté vzorky z rieky Váh. Prečerpaný materiál je uskladnený pod colným dohľadom finančnej správy a v rámci správneho konania sa čaká na vyjadrenie majiteľa vo veci ďalšieho nakladania s ním," dodala hovorkyňa mesta.

Čerňava doplnil, že v rámci opatrení vydali aj príkazy na vykonanie záchranných prác pre spoločnosti zabezpečujúce zberné barely, ich prepravu, poskytnutie súčinnosti pri prečerpávaní, odvozu a uskladnenia látky. „Zasahujúcim zložkám sa podarilo prečerpať objem 19,8 tony prevážaných v návese," vyčíslil Čerňava.


Súvisiaci článok
Ranná nehoda v Slovenskom Pravne si vyžiadala zásah leteckých záchranárov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť