Štvrtok 04. 07. 2024 05:19:17 | Meniny má Prokop

Lejaky opäť útočia. Aj sever krajiny zbičujú búrky, silný vietor a krúpy, no skloňuje sa ešte nebezpečnejší jav!

Príchod tretieho júnového týždňa v roku 2024 nebude v znamení práve optimistických vízií do počasia. Nočný lejak a búrka zo soboty 8. na nedeľu 9. júna očividne nebola ešte všetkým čo príroda povedala. Čaká nás búrlivé obdobie a to doslova.

Michal Szentivanyi|9. jún 2024|12:00:25

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, zilina.sp21.sk, freepik.sk a shmu.sk

Súvisiaci článok
Operačné stredisko zanalyzovalo priebeh volieb. V Žiline musela zdravotná služba ratovať staršiu ženu
Čítajte viac >

Podľa portálu imeteo.sk búrky so Slovenskom a s jeho severnou časťou ešte rozhodne neskončili. Odborníci prognozujú veľmi nebezpečnú poveternostnú situáciu na nedeľné poobedie a večer 9. júna. „Priženú sa k nám veľmi silné búrky, ktoré budú vykazovať supercelárne črty. Hrozí veľké krupobitie a nie je vylúčený ani vznik tornád. Podmienky budú v našej oblasti vhodné pre ich vznik," predikovali meteorológovia.

Podmienky u nás sú, žiaľ, vhodné na vznik negatívnych javov

Odborníci na počasie svoju teóriu o prudkom zhoršení počasia opierajú hlavne o poveternostnú situáciu na Slovensku. Tá rozhodne praje vzniku silných supercelárnych búrok, ktoré prinášajú silný vietor, vysoké úhrny zrážok a krúpy väčších rozmerov.

Rozhodujúci je hlavne nedeľný večer 9. júna. Svoje o tom vypovedá aj fakt, že služba ESTOFEX vydala výstrahu 3. stupňa pri našich hraniciach. „Je možné, že búrky vytvoria bow echo a priženú sa naším smerom s veľmi silným nárazovým vetrom a s množstvom vody," vyjadrili svoje obavy meteorológovia.

Čo je jav bow echo?

Bow echo je jav, kedy sa objavujú búrky alebo búrkové systémy, ktoré so sebou prinášajú veľmi nebezpečné počasie. Pri týchto dvoch typoch sú pri búrkach prítomné aj nebezpečné a život ohrozujúce sprievodné javy typu veľmi silného vetra, prívalových zrážok, intenzívnych krupobití, tornád a častokrát aj veľmi vysokých bleskových aktivít.

Výstrahy I. stupňa pred búrkami sú dokonca súčasťou pondelkových výstrah počas 10. júna na celom našom území.

Screen Shot 06-09-24 at 10.53 AM.JPG Zdroj: shmu.sk

V nedeľný večer 9. júna si rozhodne neplánujte aktivity v exteriéri

Búrky na Slovensku by mali doraziť vo večerných hodinách v nedeľu 9. júna. „Priženú sa k nám zo severovýchodného Rakúska, prípadne zo severozápadného Maďarska. Všetky búrky, ktoré vzniknú, budú doslova výbušné. V takomto prostredí budú búrky schopné produkovať veľké krupobitie, pričom krúpy by mohli poľahky dosiahnuť veľkosť aj 5 až 6 centimetrov. Veľmi nebezpečný bude aj vietor, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť do 30 metrov za sekundu, čo je 110 kilometrov za hodinu," varovali odborníci z imeteo.sk.


Súvisiaci článok
Príslušník väzenského ústavu robí Žiline dobré meno. V behu často predčí mladších kolegov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť