Nedeľa 07. 07. 2024 00:11:25 | Meniny má Oliver

Vedeli ste? Kvety lipy pomáhajú pri prechladnutí, bolesti hrdla či nespavosti

Kvety lipy pôsobia prospešne na ľudský organizmus. Obsahujú viaceré vitamíny, pomáhajú pri prechladnutí, bolesti hrdla či nespavosti a majú aj protizápalové účinky. Na sociálnej sieti na to poukázal Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

TASR|8. jún 2024|15:00:02

Zdroj: TASR/Dano Veselský

Súvisiaci článok
Štúdia odhaľuje: Káva ako možný štít proti Parkinsonovej chorobe
Čítajte viac >

Lipa obsahuje veľké množstvo antioxidačných látok a flavonoidov, ako napríklad kemferol, kvercetín a hesperidín. „Lipový kvet obsahuje okrem flavonoidov aj sacharidy, organické látky, vitamíny C a E, triesloviny, silice, slizové látky v listoch a éterický olej. Slizové látky a éterické oleje sú zodpovedné najmä za protizápalový a upokojujúci účinok,“ priblížila vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, Zuzana Klinčáková.

Kvety lipy takisto podľa jej slov pôsobia proti prechladnutiu, eliminujú bolesť hrdla, posilňujú nervovú sústavu a pomáhajú proti nespavosti. Okrem toho sa lipa využíva aj v kozmetike. Využíva sa napríklad na ošetrenie pleti, výrobu ústnych vôd a známy je aj jej účinok na krásu vlasov.

Na území Slovenska sa vyskytujú hlavne dva druhy, a to lipa malolistá a lipa veľkolistá. Hlavná sezóna, keď kvitne lipa, sa začína v júni. „Niektoré druhy kvitnú neskôr, takže kvety si stihneme nazbierať aj počas júla. Na zber sú vhodné celé súkvetia aj s lístkami. Sušené kvety lipy sa najčastejšie využívajú na prípravu čaju,“ ozrejmila odborníčka. Dodala, že lipový čaj je vhodný aj pre tehotné ženy.


Súvisiaci článok
Rajecká Lesná má novú atrakciu: Zdobí ju tento dizajnérsky kúsok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť