Štvrtok 04. 07. 2024 09:20:09 | Meniny má Prokop

V Čadci strhnú desiatky rokov starý dom. Jeho dezolátny stav bol evidentný, na mieste úradujú robotníci a buldozéry

Blízko námestia v Čadci sa po niekoľkých rokoch dohodlo na zbúraní staršieho bytového domu. Jeho stav bol už neudržateľný a aj podľa obyvateľov mesta esteticky neprispieval ku kvalitnejšej atmosfére centra. Posledná rodina sa odsťahovala len pred niekoľkými dňami, a tak mohol začať súbor búracích a sanačných prác.

Michal Szentivanyi|8. jún 2024|17:00:00

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Plány na rekonštrukciu žilinskej väznice sú známe: Nový objekt a lepšie podmienky za 6,8 milióna eur
Čítajte viac >

Búranie bytového domu v Čadci vo svojej reportáži spracovala verejnoprávna televízia RTVS. Ide o bytový dom na Moyzesovej ulici a dohromady sa skladal z 32 bytov.

Mesto budovu predalo pred troma rokmi, kedy v ňom ešte stále prebývalo 13 rodín. Posledná z nich sa odsťahovala pred 2 týždňami a po dohode s vlastníkom pozemku sa začalo búrať. Podmienka predaja však bola, že nový majiteľ musí rodinám vyhľadať náhradné bývanie. Okoloidúci obyvatelia mesta sa však zhodli na tom, že budova a jej stav neprispievali k estetickej kvalite centra mesta. „Bolo to dosť také zdevastované a ošuntelé. Tu v strede mesta...," popísal jeden z respondentov pre RTVS.

2151317276.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Komplikácie sú spôsobené aj umiestnením budovy v meste

„Riešili sme v tomto čase búracie práce, povolenie na to, aby sa tento objekt dal dole, aby bola počas prác zabezpečená plynulosť a bezpečnosť dopravy, lebo je to v centre mesta,“ skonštatoval pre RTVS vedúci oddelenia výstavby Mestského úradu v Čadci, František Ščury. „Z našej strany sme sa vždy riadili princípom s nikým nevybabrať. Myslím si, že k dnešnému dňu sme všetko vyriešili,“ povedal pre verejnoprávnu RTVS právny zástupca vlastníka Matúš Návrat.

Čo bude s pozemkom medzičasom?

Zatiaľ nie je žiadna dohoda o tom, aké plány má s pozemkom nový majiteľ, no už teraz sa vie o dočasnom zámere pozemku. Po búracích prácach a vyrovnaní povrchu tu totiž zrejme vznikne dočasné parkovisko. „Investičný zámer by mal investor predložiť v krátkom čase. Veríme, že to bude pekná, architektonicky zvládnutá budova. A zapadne do komplexu celého priestoru, najmä Matičného námestia,“ povedal pre RTVS Ščury.

Vlastník bude musieť pristúpiť na územný plán mesta, ktorý v danej lokalite ráta s výstavbou polyfunkčného objektu. Ten sa bude podľa RTVS skladať z drobných prevádzok na prízemí a bytmi na vyšších poschodiach.


Súvisiaci článok
Obrovský míľnik v doprave. Predprípravné procesy finišujú a Kysuce sú tak bližšie k dokončeniu diaľnice D3
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť