Nedeľa 30. 06. 2024 04:52:32 | Meniny má Melánia

Vlkolínec ožíva! Pripravte sa na nové zážitky s príbehmi a jednotným vstupným

Prehliadky lokality UNESCO Vlkolínec pri Ružomberku budú po novom so sprievodcom a s jednotným vstupným.

Radka Kostánová|8. jún 2024|11:00:00

Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Podhorská osada Vlkolínec
Čítajte viac >

Turisti, ktorí si zakúpia vstupenku, navyše neplatia parkovné. Potvrdil to v piatok 7. júna vedúci oddelenia cestovného ruchu na ružomberskej radnici Miroslav Parobek.

„Návštevníci horskej osady, ktorí si kúpia jednotné vstupné do expozícií, budú mať parkovanie v cene. Ostatní turisti si zaplatia za parkovanie na odstavných plochách. Vyriešil sa tak problém, ktorý v minulosti trápil hostí a nerobil dobré meno Vlkolíncu ani Ružomberku," uviedol Parobek.

Novinkou tohtoročnej letnej sezóny v podhorskej osade budú aj organizované prehliadky so sprievodcom. Tie bude možné využiť v letnej turistickej sezóne a v ostatnej časti roka počas víkendov a štátnych sviatkov dvakrát za deň, a to o 11:00 a 14:00 hodine. Skupiny alebo školské výlety si ich môžu objednať aj v iných časoch.

445943787_1566017643943664_7760931673606861300_n.jpg Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

„Pri individuálnych návštevách pamiatky UNESCO odporúčame návštevníkom Liptova využiť audiosprievodcu. Vďaka smartfónu si návštevníci jednoducho načítajú QR kódy a v slovenčine alebo angličtine si vypočujú audionahrávky," dodala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

Vlkolínec podľa odhadov z radnice ročne navštívi zhruba 60 000 až 80 000 turistov. Primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň ubezpečil, že s rozvojom pamiatky to myslia skutočne vážne, majú dlhodobú víziu. „Pripravujeme projekt komplexného rozvoja pamiatky UNESCO, ktorý zahŕňa rekonštrukciu čistiarne odpadových vôd, kanalizácie a vybudovanie verejných toaliet. Takisto opravu cesty a zlepšenie možností parkovania. Na riešenie týchto problémov použijeme vyzbierané finančné prostriedky z podielu mesta," povedal Kubáň.


Súvisiaci článok
Významná publikácia o histórii železníc sa hrdí titulom práce roka. Vydavateľsky ju má na svedomí Považské múzeum
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť