Štvrtok 17. 10. 2024 12:49:35 | Meniny má Hedviga

V Sučanoch zastrelili medvediu rodinu. Opakovane sa do obce vracala (AKTUALIZOVANÉ)

V okolí obce Sučany došlo koncom mája tohto roka k usmrteniu viacerých jedincov medveďa. Zvieratá sa opakovane vracali, boli rizikové a bezpečnosť občanov tak bola ohrozená.

Radka Kostánová|6. jún 2024|11:04:43

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Ako bezpečne kráčať lesom? Spoznajte znaky prítomnosti medveďov
Čítajte viac >

V obci Sučany zastrelili medvede

Zástupcovia portálu Sprej na medveďa na webe informovali, že išlo o vodiacu medvedicu spolu s troma mláďatami vo veku približne 3 roky, ktoré sa v okolí obce pohybovali už druhý rok. V obci spôsobovali škody na majetku, boli rizikové, opakovane sa vracali a znižovali bezpečnosť obyvateľov.

„Na základe rozhodnutia ochranárov boli štyri problémové medvede zastrelené miestnym poľovníckym združením Jarolím Sučany, ktoré má s ochranármi zmluvu na odstrel. K zastreleniu štyroch medveďov došlo v ranných hodinách v stredu 22. mája,“ doplnili zástupcovia webu Sprej na medvede a zároveň dodali, že tieto medvede sa začiatkom mája tohto roka pohybovali aj priamo po dvore rodinného domu v sučianskej časti Hrabiny.

Redakcia Žilina SP21 požiadala o stanovisko k udalosti aj Štátnu ochranu prírody Slovenskej republiky.

AKTUALIZÁCIA vo štvrtok 6. júna 2024 o 15:25 hodine:

Pre Žilina SP21 informáciu potvrdil aj odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody. „V stredu 22. mája v skorých ranných hodinách bola v obci Sučany vykonaná úspešná eliminácia štyroch jedincov medveďa hnedého. Jednalo sa o problémovú medvedicu, ktorá vodila 3 pestúňov a už druhý rok spôsobovala občanom škody na majetku. Svojím výrazným synantrópnym správaním vyvolávala obavy o zdravie a bezpečnosť miestnych obyvateľov. Elimináciu vykonal ZTMH - Západ v súčinnosti s miestnym poľovným združením Jarolím – Sučany," uviedli zástupcovia Štátnej ochrany prírody.


Súvisiaci článok
VIDEO: Ako znie hlas medvedieho mláďaťa? Pozrite si unikátne zábery z fotopasce na Liptove
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť