Štvrtok 04. 07. 2024 06:57:11 | Meniny má Prokop

100 rokov rozhlasového vysielania v Československu: Tematickú výstavu môžete vidieť v Martine

Históriu Československého a neskôr Českého rozhlasu približuje výstava 100 rokov rozhlasového vysielania v Československu.

TASR|9. jún 2024|08:30:17

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com a snm.sk

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Príde Dokonalé dieťa a zasmejete sa na Silných rečiach
Čítajte viac >

V Múzeu kultúry Čechov na Slovensku Slovenského národného múzea v Martine ju pripravilo České centrum so sídlom v Bratislave a pozostáva z 19 obrazovo-textových panelov. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM Milena Kiripolská.

Pripomenula, že Československo sa zaradilo medzi prvé európske krajiny s pravidelným rozhlasovým vysielaním 18. mája 1923. V legendárnom vojenskom stane požičanom od skautov, ktorý bol umiestnený na letisku Praha-Kbely, sa zišli rozhlasoví pracovníci a v éteri sa premiérovo ozvalo povestné: „Haló, haló, zde vysílaní stanice Radiojournalu."

Výstava ponúka prostredníctvom unikátnych fotografií pohľad do minulosti aj súčasnosti rozhlasu. „Okrem pripomienky významných dobových udalostí i udalostí dôležitých pre rozhlas prezentuje výstava aj vysielaciu a prenosovú techniku a predstavuje rozhlas nielen ako inštitúciu so storočnou tradíciou, ale zároveň ako moderné verejnoprávne médium," uviedla Kiripolská.

Doplnila, že výstava 100 rokov rozhlasového vysielania v Československu je v Múzeu kultúry Čechov na Slovensku SNM v Martine sprístupnená do piatka 25. októbra.


Súvisiaci článok
Spevák Miro Jaroš obsadil do klipu až 300 detí: K medzinárodnému dňu im tak splnil sen
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť