Štvrtok 17. 10. 2024 15:49:05 | Meniny má Hedviga

Ilustrácie Petra Michala Bohúňa zdobia poštovú známku

Od narodenia P. M. Bohúňa uplynie tento rok dvesto rokov. V liptovskomikulášskej galérii, ktorá nesie jeho meno inaugurovali poštovú známku a jeho maľba sa dostane aj na pohľadnicu. FOTO: Liptovská Galéria P. M. Bohúňa

D U|6. marec 2022|16:49:08

„Dvesté výročie narodenia maliara Petra Michala Bohúňa si v galérii, ktorá nesie jeho meno, pripomenuli inauguráciou poštovej známky. Tá v sebe nesie kristologické motívy z oltárneho obrazu kostola v Bátovciach. Bohúňove dielo sa dostane na pohľadnice už na Veľkú noc,“ uvádza mesto Liptovský Mikuláš na sociálnej sieti. „Akcia sa konala symbolicky na pôde galérie nesúcej jeho meno a zároveň na mieste, kde v minulosti sám P. M. Bohúň pôsobil. Pôvodná časť budovy galérie totiž slúžila ako dievčenská škola, kde Bohúň pôsobil ako učiteľ v rokoch 1854 – 1865,“ uviedla galéria.

IMG-7679.JPG

Peter Michal Bohúň zanechal počas 11 ročného pôsobenia v oblasti školstva v Liptovskom Mikuláši nezmazateľnú stopu. Dielo tohto významného slovenského umelca sa dostane na pohľadnice už vo veľkonočnom období vďaka neúnavnej aktivite Jozefa Oška, ktorý vedie jeden z najaktívnejších filatelistických klubov na Slovensku.

IMG-7680.JPG

P. M. Bohúň sa narodil v oravskej obci Veličná v rodine evanjelického kňaza Jána Bohúňa a Jany Žofie Ambroziovej. V rodnej obci školy vychodil základnú školu. Následne odišiel na gymnázium do Gemerskej Hôrky, kde sa naučil po maďarsky. V štúdiu ďalej pokračoval na evanjelickom lýceu v Levoči. To ale v roku 1841 uhorská vláda pre národné protesty zatvorila. Bohúň odišiel do Kežmarku, kde študoval právo a vytvoril prvé maľby. O dva roky neskôr začal svoje štúdium na pražskej Akadémii výtvarných umení.

IMG-7682.JPG

Najčastejším obsahom jeho malieb boli portréty, ktoré sú vystavené vo väčšine slovenských galérií, tiež v Prahe, aj v iných mestách Európy. Umelec tvoril aj oltárne obrazy, ktoré sú roztrúsené v kostoloch po Slovensku a Poľsku. Krajinomaľbe sa venoval len príležitostne, pričom vychádzal najmä z prírodných motívov regiónu Oravy. Za vyvrcholenie jeho tvorby je považovaná temperová skica „Slovenské ľudové zhromaždenie.“ Zobrazuje postavy ľudí v krojoch z celého Slovenska. Najznámejším je portrét slovenského národného buditeľa Jána Francisciho, ako dobrovoľníckeho kapitána.

IMG-7683.JPG

V septembri 1854 prišiel Peter Michal Bohúň spolu so svojou manželkou Žofiou Amáliou Klonkayovou, dcérou zemana z Lučivnej na Spiši a dvoma deťmi do Liptovského svätého Mikuláša, kde takmer 11 rokov vyučoval maľbu na dievčenskej evanjelickej škole.


Súvisiaci článok
Umelec z Liptova oslávil jubileum ďalšou básnickou zbierkou (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť