Štvrtok 04. 07. 2024 10:37:54 | Meniny má Prokop

Slovenské železnice evidujú 14 zrážok vlaku s osobami za tento rok. Nehody sa stali aj v Žilinskom kraji

V tomto období evidujú Železnice Slovenskej republiky 14 zrážok vlaku s osobami. 11 z toho bolo smrteľných, jednu zrážku vlaku evidujú s cyklistom a 5 zrážok vlaku s cestným motorovým vozidlom.

Radka Kostánová|5. jún 2024|10:00:05

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, zilina.sp21.sk a freepik.com

Súvisiaci článok
Na železničnom priecestí v Turzovke sa zrazil vlak s osobným autom. Na mieste zasahovali štyria profesionálni hasiči
Čítajte viac >

Železnice Slovenskej republiky od pondelka 6. mája do pondelka 3. júna tohto roka evidujú 14 zrážok vlaku s osobou, z toho 11 smrteľných.

Železnice Slovenskej republiky vyzvali na opatrnosť

Železnice Slovenskej republiky podľa Tlačovej správy Slovenskej republiky opätovne apelujú na všetkých vodičov, chodcov, cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie.

„Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer, a následky zrážky s ním bývajú fatálne,“ pripomenula hovorkyňa železníc, Vladimíra Bahýlová.

Na oficiálnom webe Bahýlová potvrdila, že v pondelok 6. mája osobný vlak v Turzovke na aktívnom priecestí s jedinečným identifikačným číslom SP0071 narazil do cestného motorového vozidla. Následne bola vodička vozidla odvezená na vyšetrenie do nemocnice. Udalosť sa zaobišla bez zranení cestujúcich a vlakového personálu.

Neskôr vo štvrtok 9. mája počas jazdy osobného vlaku v úseku Tvrdošín – Trstená došlo na pasívnom priecestí s jedinečným identifikačným číslom SP0239 k zrážke s cestným motorovým vozidlom. Taktiež k zraneniu cestujúcich a posádky auta nedošlo.

Vždy sa dá nájsť iné riešenie

Hovorkyňa železníc priblížíla, že pohyb v obvode dráhy môže byť životu nebezpečný, pretože sa môže stať, že z vlaku môže niečo trčať napríklad z nákladu, alebo tlaková vlna vyvolaná jazdou vlaku môže osobu v blízkosti koľajiska zhodiť a zraniť.

Personál železníc mrzí, keď sa nájdu osoby, ktoré sa rozhodnú ukončiť svoj život na koľajisku. Podľa ich slov tieto osoby zažívajú veľké emocionálne trápenie a zväčša nevidia iné východisko zo svojej životnej situácie.

„Preto Železnice Slovenskej republiky odporúčajú osobám v ťažkej životnej situácii, aby neváhali kontaktovať psychologickú pomoc a pokúsili sa svoje problémy riešiť inak, ako skokom pod vlak. Takúto pomoc poskytuje napríklad združenie IP-čko, alebo Krízová linka pomoci na čísle 0800 500 333,“ dodala Bahýlová.


Súvisiaci článok
Vlakový grafikon na Kysuciach čelí kritike. Cestujúci sa sťažujú, že majú problém s prestupmi
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť