Sobota 05. 10. 2024 10:49:43 | Meniny má Viera

Radka v meste: Toto je stred Európy, moja drahá! hovorí o stave krajiny. Miestami vás rozosmeje, inokedy rozplače

V Mestskom divadle Žilina môžete najnovšie vidieť aj sviežu inscenáciu Toto je svet Európy, moja drahá!, ktorá humorne a s nadhľadom poukazuje na stav krajiny.

Radka Kostánová|2. jún 2024|14:00:35

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Radka v meste: Manželka Sofia bola podľa všetkého Tolstého najväčším nešťastím (RECENZIA)
Čítajte viac >

Stav krajiny vo väčšine prípadov odzrkadľuje jej obyvateľov, či situáciu v parlamente. Čerstvá novinka od režiséra Eduarda Kudláča Toto je stred Európy, moja drahá! informuje divákov o stave krajiny. Ide o politický pamflet, ktorý odhaľuje myslenie množstva ľudí v spoločnosti. Návštevníci sa niekedy zasmejú, inokedy budú situácie v hre pripomínať skôr úsmev cez slzy. Budú mať horko-trpkú príchuť.

Spoločenská mapa nahliada do sveta obyvateľov

Inscenácia nahliada do sveta obyčajných obyvateľov, ktorí otvorene a nešetrne kritizujú spoločnosť. Budete môcť vidieť situácie z politiky, kultúry, rodiny, intímneho obťažovania, riešenia maličkostí, systémov spoločnosti, či z ekonomickej nestability.

445174137_1020892723377197_4345563952854867322_n.jpg Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

V hlavných úlohách vystupujú Natália Fašánková, Ada Juhásová, Michal Koleják, Sandra Lasoková, Peter Martinček, Iveta Pagáčová, Tajna Peršić, Michael Vrzala a Emília Vrabcová. Každý z nich v inscenácii popisuje a ukazuje problém v inej oblasti, ktorou sa bežný obyvateľ Slovenska (či inej krajiny) zaoberá.

Všetci totiž vieme, že rýchle sociálne a technologické zmeny, ekonomická nestabilita, globálne problémy, zmeny v hodnotách, individualizácia a oslabovanie tradičných sociálnych väzieb môže u niektorých vytvárať pocit dezorientácie. Presne o týchto okruhoch sa snažia herci povedať divákovi viac informácií prostredníctvom predstavenia. Žartom a humoristicky predvedú scény, o ktorých si každý povie, že ich môže vidieť v reálnom svete alebo počuť od reálnych ľudí.

„Na inscenácii je nesmierne dôležité, že je to nejaký časopriestorový prienik toho, akým spôsobom sa cíti istá skupina, povedal by som vzorka obyvateľstva v tejto krajine,“ uviedol pre Mestské divadlo Žilina režisér Eduard Kudláč.

Počas inscenácie človek veľmi ľahko zistí, že reakcie človeka na banálne situácie v živote dostávajú niekedy tragikomickú podobu. A tým potom musíme čeliť, či už v realite vzťahov, médií a rôznych sociálnych sietí.

445191202_1020892806710522_2402721884581849464_n.jpg Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Musíme však upozorniť, že vzhľadom na to, že sa v hre objavujú expresívne slová a vulgarizmy, je vhodná pre návštevníkov divadla starších ako 18 rokov. Odporúčame ju však všetkým, ktorí sa chcú v tomto, miestami negatívnom, svete zasmiať nad politickou a sociálnou situáciou v krajine.

Lístky na predstavenie Toto je stred Európy, moja drahá! si môžete kúpiť na TOMTO ODKAZE alebo v pokladni Mestského divadla Žilina.


Súvisiaci článok
Radka v meste: Divadelná komédia Neznášam ťa! vám ukáže, že láska si vždy nájde cestu (RECENZIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť