Sobota 06. 07. 2024 12:39:04 | Meniny má Patrik, Patrícia

Ako sa ľudia zabávali a čo jedli v minulosti? Ponorte sa do histórie s podujatím Pozdrav od susedov

Kysucké múzeum si pripravilo na nedeľu 9. júna 2024 podujatie Pozdrav od susedov. Dozviete sa, ako sa ľudia zabávali a čo kedysi jedli.

Radka Kostánová|1. jún 2024|09:45:44

Ilustračné foto. Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Dostane vás muzikál Maminy alebo Skaly v meste?
Čítajte viac >

Pozdrav od susedov je podujatie, ktoré bude prezentovať návraty ku klenotom ľudu v lone prírody. Miroslava Jančulová, vedúca správy Múzea kysuckej dediny, v tlačovej správe priblížila, že prostredníctvom jedinečného neopakovateľného ľudového umenia zo susedného regiónu budú návštevníkom predstavené tradičné ľudové zvyky, piesne, tance z Oravskej Lesnej.

Tradičný oravský folklór, ale aj ľudová strava

Ako je z minulosti známe, tak hornatý región Orava nepatril k regiónom, v ktorých by sa darilo poľnohospodárstvu. Jančulová uviedla, že v drsných podmienkach sa obyvatelia pasovali s pestovaním plodín, ktorým sa darilo prežívať. Najobľúbenejšia bola oddávna kapusta, ktorej pestovanie bolo rozšírené na celej Orave.

Neskôr sa kapusta stala nielen sviatočným, ale aj tradičným oravským obradovým svadobným jedlom. Preto zástupcovia múzea pre návštevníkov pripravili Kuchyňu starých materí zameranú na prezentáciu receptov z Oravy. Návštevníkom ponúknu možnosť ochutnať polievku Šajtľavu, jedlo Kacafrc alebo čučoriedkový koláč.

Kultúrny program podujatia, ktoré sa uskutoční v nedeľu 9. júna 2024, si návštevníci môžu spestriť aj jazdou na Historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá je zachovanou časťou bývalej Kysucko-oravskej lesnej železnice.

pozdrav od susedov plagat.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk


Súvisiaci článok
Ružomberok bude žiť dvojdňovým jarmokom. Čaká vás bohatý program a lahodné jedlo
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť