Štvrtok 04. 07. 2024 09:15:00 | Meniny má Prokop

Nezabudnuteľné Oravské folklórne leto: Tento rok sa môžete tešiť na množstvo zábavy

Ľudové jarmoky, tvorivé dielne, ochutnávky tradičných jedál a tanečné a hudobné programy takmer 3 000 účinkujúcich zo Slovenska i zahraničia ponúkne tohtoročné Oravské folklórne leto. Ide o festivaly a obecné slávnosti, ktoré sa uskutočnia v mesiacoch jún až september v Dlhej nad Oravou, Podbieli, Malatinej, Zuberci a v Pucove. Za organizátorov o tom TASR informoval Miroslav Žabenský.

TASR|6. jún 2024|16:30:22

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/PaĽKO - Priatelia ľudovej kultúry Oravy

Súvisiaci článok
Deň detí v Žilinskom kraji: Kde všade ho môžete osláviť? (PREHĽAD)
Čítajte viac >

Oravské folklórne leto sa začne v Dlhej nad Oravou. Prvou programovou ponukou budú v sobotu 22. a nedeľu 23. júna Obecné slávnosti pod Ostrým vrchom a ponúknu folklórne programy, výstavu koní, koncerty a tradičnú gastronómiu. „V nedeľu 7. júla sa folklórne dianie presunie do Podbiela, kde obecný úrad pripravil 31. Podbielanské folklórne slávnosti na Bobrovej rali. V ich programe bude dominovať svadobné zvykoslovie a podoby goralskej kultúry," priblížil Žabenský.

Vyvrcholením folklórneho diania na dolnej Orave bude medzinárodný festival valaskej kultúry Bačovské dni v Malatinej. V poradí 23. ročník festivalu sa uskutoční v sobotu 13. a nedeľu 14. júla, v programe ponúka výstavu drevorezieb, prezentáciu ľudových tvorcov, súťaž o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka, v práskaní bičom i o najkrajšie jahňa. Súčasťou festivalu bude aj remeselný jarmok a vystúpenia folklórnych skupín a súborov zo Slovenska a Poľska.

„Najvýznamnejším festivalom z ponuky Oravského folklórneho leta budú 48. Podroháčske folklórne slávnosti. Medzinárodný folklórny festival s množstvom sprievodných aktivít sa uskutoční v Zuberci a Oravskom Bielom Potoku od piatka 2. do nedele 4. augusta. V programoch sa predstaví viac ako 1 000 účinkujúcich zo Slovenska, Poľska, Srbska a Írska," vymenoval Žabenský. Súčasťou budú i výstavy v Múzeu oravskej dediny aj scénické programy prezentujúce región Abov, podoby goralskej hudobnej kultúry či valaskú kultúru.

Poslednou z ponuky Oravského folklórneho leta bude 7. Pucovský koštovník - regionálny festival prejavov a podôb tradičnej kultúry organizovaný v nedeľu 8. septembra v Pucove. Bude zameraný najmä na tvorbu detských folklórnych súborov.


Súvisiaci článok
Koncept Staromestských slávností sa zmenil. Mesto je spokojné aj napriek skromnejšiemu rozpočtu (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť