Sobota 05. 10. 2024 05:20:50 | Meniny má Viera

Od kaštieľov po termálny prameň a nový cyklomobiliár: Liptovský Ján predstavuje letné novinky

Tohtoročnú letnú sezónu na Liptove otvorili vo štvrtok v obci Liptovský Ján.

TASR|30. máj 2024|14:30:08

Ilustračné foto. Zdroj: visitliptov.sk

Súvisiaci článok
Oslava kultúry na Lietavskom hrade: Príďte si užiť jedinečný deň plný folklóru
Čítajte viac >

Tohtoročnú letnú sezónu na Liptove otvorili vo štvrtok 30. mája v obci Liptovský Ján. Medzi novinky patrí prehliadková trasa zameraná na históriu tamojších kaštieľov a kúrií, postupná revitalizácia okolia termálneho prameňa Kaďa aj nový cyklomobiliár v Jánskej doline. Pre TASR to uviedla Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

Zo zemianskych čias sa v obci zachovali kaštiele a kúrie, ktoré sú vďaka ich množstvu na takom malom území považované za európsky unikát. V Liptovskom Jáne pribudli pred vybranými budovami tabuľky s informáciami a QR kódmi. Prehliadkovú trasu si tak môžu návštevníci urobiť aj sami. V čase letných prázdnin môžu využiť službu sprievodcu.

„Liptovský Ján je ochutnávka pestrosti Liptova sústredená na jednom mieste. Okrem zemianskych kúrií, kaštieľov a niekoľkých prameňov s termálnou vodou na pitie aj kúpanie, je tu aj expozícia Mincovníčkova. Tá mapuje život mince od rudy až po jej razbu,“ zdôraznila riaditeľka liptovskej Oblastnej organizácie cestovného ruchu Darina Bartková. Nachádzajú sa tam tiež vyhliadková veža, park miniatúrnych stavieb s funkčnou železnicou, 15 kilometrov dlhá Jánska dolina či unikátny skalný útvar známy ako Jánske okno.

V minulom roku mal región takmer 2,1 milióna prenocovaní a patrí medzi lídrov na Slovensku spolu s Vysokými Tatrami a Bratislavou. Podľa Šarafínovej by chceli v nastolenom trende návštevnosti pokračovať aj v tomto roku.


Súvisiaci článok
Letné brigády a pôsobiská sa otvárajú študentom. Pozrite sa, koľko ponúk na vás čaká v Žilinskom kraji
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť