Utorok 02. 07. 2024 07:10:42 | Meniny má Berta

Plány na rekonštrukciu žilinskej väznice sú známe: Nový objekt a lepšie podmienky za 6,8 milióna eur

V súvislosti s plánovanou rekonštrukciou žilinskej väznice sa očakáva niekoľko dôležitých zmien.

Juliana Krčulová|29. máj 2024|12:15:42

Zdroj: zilina.sp21.sk a zvjs.sk

Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Budova Ústavu na výkon väzby a výkonu trestu odňatia slobody (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zbor väzenskej a justičnej stráže oznámil plány na rekonštrukciu

Hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže, Monika Kacvinská, na oficiálnom webe potvrdila, že plánovaná rekonštrukcia Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Žiline spôsobí, že obvinení, ktorí v súčasnosti vykonávajú väzbu v žilinskom ústave, budú premiestnení do iných zariadení.

„Zároveň dôjde k zmene pôsobnosti viacerých väzenských ústavov na účely nástupu odsúdených do výkonu trestu odňatia slobody, umiestňovania obvinených a odsúdených pre potreby orgánov činných v trestnom konaní a súdov a predvádzania obvinených a odsúdených na súdy a úkony prokurátora. Zmena bude mať dopad okrem iných ústavov aj na Ústav na výkon trestu odňatia slobody a Ústav na výkon väzby v Ilave a zároveň sa dotkne procesných úkonov určených súdov, prokuratúr a orgánov činných v trestnom konaní,“ priblížila Kacvinská.

Stretnutie kľúčových inštitúcií

Riaditeľ ústavu Ilava, plk. Mgr. Radomír Janík, zorganizoval stretnutie s dotknutými inštitúciami, aby informoval o plánovaných premiestneniach a zabezpečil bezproblémové vykonávanie potrebných úkonov a opatrení vyplývajúcich z tejto zmeny.

Stretnutie sa uskutočnilo vo štvrtok 23. mája 2024 a zúčastnili sa ho prokurátori z krajských prokuratúr Trenčín a Žilina, okresných prokuratúr Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Žilina, sudcovia Krajského súdu Trenčín, okresných súdov Trenčín, Žilina, Prievidza, zástupcovia Krajského riaditeľstva Policajného Zboru Trenčín a okresných riaditeľstiev Policajného Zboru Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Žilina, Čadca. Diskutovali nielen o rekonštrukcii, ale aj o ďalších prípadoch a situáciách, ktoré vznikajú pri procesných úkonoch s väznenými osobami.

fd30c7a3-3ddf-4fc6-8536-f327843cbe25.jpg Zdroj: zvjs.sk

Výstavba a rekonštrukcia v Žiline

Čo sa týka samotnej rekonštrukcie, plánované práce zahŕňajú výstavbu nového objektu a zateplenie existujúcich budov. Celkové náklady by nemali presiahnuť 6,8 milióna eur vrátane rozpočtovej rezervy a DPH, čo vyplýva zo zmluvy medzi Zborom väzenskej a justičnej stráže a akciovou spoločnosťou Adifex.

„Každá rekonštrukcia a výstavba väčšieho rozsahu spôsobí určité obmedzenia chodu ústavu vo forme diskomfortu vyplývajúceho zo stavebných prác, ako hluk a prašnosť,“ priblížila pre TASR v marci Anna Ragasová z úseku koordinácie a styku s verejnosťou Zboru väzenskej a justičnej stráže s tým, že v žilinskom ústave bude z väčšej časti zabratá plocha nádvoria pre potreby výstavby a zariadenia staveniska.


Súvisiaci článok
Nový objekt by mal zvýšiť ubytovaciu kapacitu žilinskej väznice o 55 miest
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť