Streda 18. 09. 2024 10:17:10 | Meniny má Eugénia

Detaily novej martinskej nemocnice sú známe. Tendrovú ponuku nikto nenapadol, na rade je projektovanie a bagre

Koncom predposledného májového týždňa bolo oznámené, že úspešným uchádzačom o výstavbu martinskej nemocnice bude spoločnosť Adifex. Od vyhodnotenia prešlo už niekoľko dní a k napadnutiu ponuky v rámci tendra nedošlo. Znamená to, že výstavbové práce za minimálne 375 miliónov eur sa môžu rozbehnúť. Predchádzať im ešte však bude niekoľko detailov.

Michal Szentivanyi|28. máj 2024|09:00:47

Zdroj: unm.sk

Súvisiaci článok
Zuzana Dolinková: Práce na novej nemocnici v Martine chceme spustiť na jar
Čítajte viac >

Téme sa venovala spravodajská Televízia TA3. Príbeh novej martinskej nemocnice začal tendrom, v ktorom však neuspela najlacnejšia ponuka. Namiesto toho bola výstavba v rámci súťaže prisunutá spoločnosti Adifex, ktorá už stojí napríklad aj za novou nemocnicou Bory v Bratislave.

Projekt sa môže rozbehnúť, na miesto výstavby však musia prísť bagre

Od vyhodnotenia megatendra uplynulo niekoľko dní a doposiaľ nebol napadnutý. To znamená, že spoločnosť má teraz rozviazané ruky na to, aby stavbu rozbehla. Musia však naplánovať projekt a ešte pred ním samotným musia priestor vyčistiť ťažké stroje - bagre. Úprava terénu je nutná aj preto, že sa na mieste výstavby dlhšie nič nedialo a príroda urobila svoje.

Ešte pred rokom sa na mieste totiž nachádzali archeológovia, ktorí sa v rámci zákonných pravidiel podieľali na prehľadávaní terénu pred samotnou výstavbou. Po ich práci mali miesto bezprostredne obsadiť stavebníci s ťažkými strojmi, čo sa však nestalo. Rozryté pozemky sa však pre nečinnosť začali opäť zelenať vegetáciou.

Nesúhlas s výsledkom tendra neprišiel, môže sa začať stavať

V tom čase prebiehalo hodnotenie tendra a hneď niekoľkých ponúk na výstavbu nemocnice. Univerzitná nemocnica Martin potom zverejnila výsledok. Bolo to presne päť mesiacov po tom, čo vo vyhlásenom tendri uplynula lehota na ich podávanie. Z troch predložených ponúk bola vylúčená spoločnosť AVA-stav za 233,3 milióna eur. Tretia ponuka od firmy Metrostav Slovakia bola vo výške 461,7 milióna eur. Napokon však zvíťazila firma Adifex, ktorá ponúkla hrubú stavbu nemocnice za 375 miliónov eur.

Keďže sa doteraz nenašiel nikto, kto by s rozhodnutím komisie nesúhlasil, alebo jej rozhodnutie napadol, tak sa spoločnosť môže pustiť do práce. „V zákonnej desaťdňovej lehote neprišla od vylúčeného ani od neúspešného uchádzača žiadna námietka voči tomuto rozhodnutiu. Univerzitná nemocnica Martin tak bude následne pripravovať všetky právne kroky k príprave a následne podpisu zmluvy so zhotoviteľom,“ povedala pre Televíziu TA3 Zuzana Marčeková z tlačového odboru univerzitnej nemocnice v Martine.

nova_nemocnica_vizual.jpg Zdroj: unm.sk

Stavať sa nezačne ihneď

„Po podpise zmluvy sa ale nezačne okamžite stavať. Celú nemocnicu treba najskôr naprojektovať ako prvé prídu ale bagre," doplnila pre TA3 Marčeková. Ohľadom doby výstavby však prehovoril samotný Adifex. „Doba výstavby je definovaná v harmonograme prác, ktorý je súčasťou ponuky a je naviazaná na podpis zmluvy o dielo s verejným obstarávateľom. Termín realizácie diela začína plynúť až podpisom zmluvy o dielo,” poskytla písomné stanovisko pre Televíziu TA3 víťazná spoločnosť Adifex.

Aj keď mala hrubá stavba pôvodne stáť 330 miliónov eur, čo je suma, ktorú pokrýva plán obnovy, úspešné konzorcium si však vypýtalo o 45 miliónov eur viac. Táto hrubá stavba by mala byť hotová do dvoch rokov a v roku 2028 by mali byť na svojom mieste aj technológie. O tie však ešte podľa Televízie TA3 ani nezačali súťažiť.


Súvisiaci článok
Šestnásťročný mladík je obvinený z pokusu o vraždu a útoku na policajta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť