Streda 24. 04. 2024 05:04:02 | Meniny má Juraj

Žilinská univerzita ponúkla ukrajinským študentom mimoriadne štipendium vo výške 250 eur a ubytovanie zdarma

Informovali sme vás v našom predchádzajúcom článku o súdržnosti Žilinskej univerzity v Žiline s ukrajinskými študentami. Univerzita ponúkla pomoc aj formou dočasného ubytovania pre ich rodinných príslušníkov v zariadeniach školy. Redakcia SP 21 oslovila prorektora pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity v Žiline, Jozefa Ristveja, aby nám ich pomoc priblížil. Foto: ilustračné / Faceboook / Za slušné Slovensko Žilina

Juliana Krčulová|4. marec 2022|09:50:14

Podľa informácií od prorektora pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA), Jozefa Ristveja, na Žilinskej univerzite aktuálne študuje 136 študentiek a študentov z Ukrajiny.

Dočasné bezplatné ubytovanie v zariadeniach školy využilo už niekoľko rodinných príslušníkov ukrajinských študentov. „Dočasnú možnosť ubytovania sa v ubytovacích zariadeniach UNIZA využilo k dňu 3. marca 2022 15 rodinných príslušníkov študentov a študentiek UNIZA,“ priblížil pre redakciu Ristvej.

FB Za slušné Slovensko 2.jpg

V našom predchádzajúcom článku sme informovali aj o pomoci vysokoškolských učiteľov z UNIZA, ktorí budú ústretoví pri zvládaní záťažových situácií študentov a nápomocní pri plnení ich študijných povinností. „Dekani fakúlt potvrdili možnosť konzultácie v prípade problémov pri štúdiu. Vedúci Katedry multimédií a informačno-komunikačných technológií FEIT UNIZA napríklad ponúkol všetkým študentom, ktorí sa nachádzajú na Ukrajine, možnosť vytvorenia individuálnych študijných plánov. Ďalší vysokoškolskí učitelia majú snahu sprostredkovať študentom a študentkám z Ukrajiny prácu a zjednodušiť im náklady na živobytie,“ spresnil prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

FB Za slušné Slovensko.jpg

Vysokoškolská pedagogička a zároveň aj psychologička z Katedry anglického jazyka a literatúry, pôvodom z Ukrajiny, poskytuje pre študentov psychologické poradenstvo v ukrajinskom jazyku. „Zároveň všetci vysokoškolskí učitelia obdržali od Poradenského a kariérneho centra pedagogicko-psychologické usmernenie pre vedenie komunikácie so študentmi v tomto stresujúcom období. UNIZA zriadila účet na pomoc pre ukrajinských študentov a študentky Žilinskej univerzity v Žiline, na ktorý môžu vysokoškolskí učitelia, študenti a zamestnanci univerzity prispieť,“ uviedol pre redakciu Ristvej.

Podľa našich informácii Žilinská univerzita v Žiline ponúkla ukrajinským študentom a študentkám mimoriadne štipendium vo výške 250 eur a prvý mesiac ubytovania zdarma. „Vedenie univerzity a jednotlivé fakulty diskutujú o konkrétnych formách pomoci aj naďalej,“ potvrdil prorektor Žilinskej univerzity v Žiline.

FB Za slušné Slovensko 4.jpg

„Vedenie UNIZA je pripravené poskytnúť súčinnosť pri riešení problémov a krízových scenárov, ktoré sa s danou situáciou môžu vyskytnúť. Na UNIZA sa zriaďuje aj kontaktný bod pomoc.ukrajine@uniza.sk,“ uviedlo vedenie žilinskej univerzity na svojej internetovej stránke, pričom Jozef Ristvej toto stanovisko doplnil: „Kontaktný bod rieši najmä krízovú intervenciu prostredníctvom Poradenského a kariérneho centra UNIZA,“ ozrejmil Ristvej.

FB Za slušné Slovensko 5.jpg

Na našu otázku, koľko ukrajinských študentov už využilo základné psychologické poradenstvo a krízovú intervenciu prostredníctvom Poradenského a kariérneho centra UNIZA, odpovedal takto: „Poradenské a kariérne centrum poskytuje pre študentov z Ukrajiny, ale aj z ostatných vojnou priamo či nepriamo zasiahnutých krajín, krízovú intervenciu, psychologické a sociálne poradenstvo. Študenti môžu využiť poradenstvo, ktoré prebieha podľa preferencie študenta - osobne, online alebo mailovo. Prihlásiť sa môžu cez rezervačný systém, mailom alebo telefonicky. Študenti majú zatiaľ najväčší záujem o osobné psychologické poradenstvo a o informácie o psychologickej sebapomoci,“ uzavrel pre našu redakciu prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity v Žiline, Jozef Ristvej.


Súvisiaci článok
Žilinská univerzita vyjadrila solidaritu s Ukrajinou aj formou možnosti ubytovania sa v ich zariadeniach
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť