Piatok 26. 07. 2024 20:12:11 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Finančná správa zaistila remienok z krokodíla bez povolenia. Mysteriózna zásielka prišla z Thajska

Žilinská vyclievacia pošta mala opäť plné ruky práce, keď k ním prišla poštová zásielka z Thajska. Neškodný balík v sebe ukrýval krokodílí remienok na hodinky. Objednávateľovi sa tento tovar do rúk nedostal, pretože zaúradovali známe pravidlá.

Michal Szentivanyi|27. máj 2024|11:15:00

Zdroj: financnasprava.sk

Súvisiaci článok
Malý Šimon z Kysúc dedil po svojom zosnulom otcovi. Majetok je fuč, prípad rieši súd i polícia
Čítajte viac >

Príslušníci finančnej správy zásielku objednávateľov odmietli vydať, pretože porušovala „pravidlá CITES“. O prípade informovala hovorkyňa Colného úradu v Žiline Božena Chríbiková. „Na pošte v Žiline, kde sa preclievajú balíky prichádzajúce z tretích krajín, zachytili príslušníci finančnej správy výrobok z chráneného živočícha. Išlo o remienok na hodinky, tentokrát z krokodíla. V minulosti sa tu stretli aj s takými, ktoré boli vyrobené z aligátorov, či varana," uviedla prípad Chríbiková.

20240313_133159.jpg Zdroj: financnasprava.sk

Balík mal smerovať do Trenčína, napokon ho zaistili v Žiline

Poštová zásielka z Thajska sa do našej krajiny podľa Chríbikovej dostala na základe internetovej objednávky muža z Trenčína. „Keď príslušníci finančnej správy kontrolovali obsah balíka, zistili, že pochádza z chráneného zvieraťa. Remienok bol vyrobený z kože exemplára radu Crocodylia spp., ktorý je zaradený do prílohy Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, takzvanej CITES. Na to, aby úspešne prešiel colným konaním, sa od adresáta vyžadovalo predložiť povolenie na dovoz. Ten však na výzvu nereagoval a doklady nepodal," dodala Chríbiková.

20240313_133223.jpg Zdroj: financnasprava.sk

Príslušníci finančnej správy preto kožený remienok zaistili, podobne ako aj ostatné zásielky s výrobkami z chránených rastlín a živočíchov bez potrebných povolení. Verejnosť upozorňujú na to, aby si v prípade záujmu o takýto tovar ešte pred objednaním zistili, čo je potrebné na bezproblémový dovoz.


Súvisiaci článok
Kysučan obchodoval s tisíckami cigariet z Poľska. V prípade viny mu hrozí 5-ročné väzenie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť