Piatok 26. 07. 2024 19:01:21 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Búrkové obdobie sa nekončí ani v závere predposledného májového týždňa. Odborníci vydali výstrahy

Ani s pomalým príchodom júna sa ešte búrkové obdobie v našej atmosfére nekončí. Reč je predovšetkým o strednom Slovensku, ktoré má aj počas nedele 26. mája možné búrkové výstrahy. Pred spŕchnutím varujú aj odborníci z hydrometeorológie.

Michal Szentivanyi|26. máj 2024|08:00:20

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, shmu.sk a freepik.com

Súvisiaci článok
Pozreli sme sa na počasie počas Staromestských slávností v Žiline. Tieto veci si doma rozhodne nezabudnite!
Čítajte viac >

Portál imeteo imeteo.sk už počas soboty 25. mája varoval, že početné búrky môžu u nás spôsobiť povodne alebo inú katastrofu. Dokonca sa preveroval aj výskyt supercely. V dôsledku zlého počasia tak musia do terénu vyrážať hasiči či iní operatívci. Odčerpávanie vody z pivníc či zaplavené domy už ani v našich končinách nie sú ničím novým. Problémy sa však v nedeľu 26. mája len tak neskončia.

Výstrahy 1. stupňa

Situáciu majú dobre zmapovanú aj odborníci na počasie zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Tí však nemajú na nedeľu 26. mája práve ideálne správy. Už podľa mapy varovaní je evidentné, že západné, no predovšetkým stredné Slovensko sa ocitne v zóne varovania I. stupňa pred búrkami.

Screen Shot 05-25-24 at 06.26 PM.JPG Zdroj: shmu.sk

„Tentokrát bude väčšia šanca na zrážky na západnom a strednom Slovensku. V sobotu 25. mája očakávame také polooblačné až oblačné počasie a podobne to bude aj v nedeľu 26. mája. Tie dni budú podobné. Môže spŕchnuť miestami, hlavne v popoludňajších hodinách z dôvodu prehánok a búrok," povedal meteorológ Štefan Dlhoš zo Slovenského hydrometeorologického ústavu s tým, že denná teplota v nedeľu 26. mája dosiahne asi 21 až 28 stupňov Celzia.

Screen Shot 05-25-24 at 06.58 PM.JPG Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav


Súvisiaci článok
Z extrému do extrému. Počasie zaradí teplotnú spiatočku a na severe krajiny udrie prízemný mráz
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť