Štvrtok 27. 06. 2024 22:12:50 | Meniny má Ladislav, Ladislava

Pozreli sme sa na počasie počas Staromestských slávností v Žiline. Tieto veci si doma rozhodne nezabudnite!

Žilinčania sa už vo veľkom tešia na tradičné Staromestské slávnosti. Tie tohtoročné budu opäť výnimočné, a to aj svojím obsahovým zložením programu. Mnohí už iste postrehli, že svoju šancu na open call pódiu dostanú nové hudobné útvary a kapely. Ich výkon a zážitok z koncertov však môže závisieť aj od toho, aké bude počasie v Žiline od štvrtku 23. mája do soboty 25. mája 2024. Tak sa na to poďme spoločne pozrieť.

Michal Szentivanyi|22. máj 2024|08:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, TASR/Erika Ďurčová a freepik.com

Súvisiaci článok
Z extrému do extrému. Počasie zaradí teplotnú spiatočku a na severe krajiny udrie prízemný mráz
Čítajte viac >

Staromestské slávnosti v Žiline sa budú už tradične konať na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku. Tieto dva koncertné stanovištia budú vytvárať akési hudobné prepojenie rôznych žánrov a hudobných skupín. Príležitosť zažiariť dostávajú aj nové, mladé talenty. Tie obsadia už spomínané open call pódium. Tento rok to budú práve oni, ktorí dostanú jedinečnú príležitosť odpropagovať svoju tvorbu pred tak veľkým publikom. Nie je totiž žiadnou novinkou, že na Staromestské slávnosti prichádza množstvo ľudí z celého okolia.

Predpoveď nie je práve optimistická

Práve pre potreby návštevníkov a samotných účinkujúcich sme sa rozhodli nahliadnuť na najbližšiu predpoveď počasia. Tá môže do značnej miery ovplyvniť aj priebeh programu. Vec sa má však tak, že s počasím to počas dní konania festivalu nevyzerá dvakrát ružovo. Naše územie totiž v nadchádzajúcich dňoch opantajú búrky a ich vplyv pocíti aj severné Slovensko. „Vo vlhkej instabilnej vzduchovej hmote vznikajú početné prehánky a búrky. Ojedinele sú sprevádzané prívalovým lejakom a menšími krúpami. Pri výdatných zrážkach sa aj výrazne ochladzuje," vysvetlil na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav.

shmu.jpg Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

Prehánky a búrky sa podľa odborníkov v týchto dňoch pomaly pohybujú na východ až severovýchod k našej krajine. Vplyvom toho môžu aj naďalej prinášať vyššie úhrny zrážok, no treba počítať aj s výskytom krúp a prechodným zosilnením vetra.

Odborníci vydali výstrahy

O prípadnej pozitivite počasia a jasnej oblohe v najbližších dňoch nesvedčí ani to, že sa v tomto čase na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu nachádzajú výstrahy 2. stupňa pred búrkami, ktoré potrvajú do stredy 22. mája 2024. Týkajú sa však len západného Slovenska. Na štvrtok 23. mája 2024, kedy sa Staromestské slávnosti začínajú, zatiaľ odborníci varovania pred búrkami nevydali.

Screen Shot 05-21-24 at 07.31 PM.JPG Zdroj: shmu.sk

Počasie počas Staromestských slávností

Vo štvrtok 23. mája 2024, kedy Staromestské slávnosti začínajú, sa podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu stred tlakovej níže presunie nad Severné more a s ňou spojený studený front sa bude nad našou oblasťou rozpadávať. Bude polooblačno až oblačno, cez deň miestami zamračené. Cez deň sa budú na mnohých miestach vyskytovať prehánky alebo dážď, lokálne búrky, niektoré aj intenzívne. Najvyššia denná teplota bude od 19 až po 20 stupňov Celzia.

V piatok 24. mája 2024 sa v teplejšom a vlhkom vzduchu bude nad strednou Európou udržiavať nevýrazné pole relatívne nižšieho tlaku vzduchu. Situácia sa však z pohľadu počasia ešte viac zhorší. Bude oblačno až zamračené, len ojedinele zmenšená oblačnosť. Počas dňa sa na mnohých miestach objavia prehánky, dážď, lokálne búrky, aj intenzívne. Najvyššia denná teplota dosiahne opäť úrovne 18 až 21 stupňov Celzia.

V posledný deň slávností, čo je sobota 25. mája 2024, bude celkovo teplotne normálne až slabo nadnormálne. Naďalej však treba počítať s prehánkami a dažďom. Vlhké prejavy počasia však budú v menšej intenzite, ako deň predtým. Najvyššie denné teploty možno očakávať na úrovni od 19 až po 22 stupňov Celzia.

Nezostáva teda nič iné, len dúfať vo vyčasenie sa a kvalitný kultúrny zážitok počas troch dní konania Staromestských slávností 2024. Pre každý prípad si však nezabudnite teplé oblečenie, dáždnik či pršiplášť.


Súvisiaci článok
Staromestské slávnosti v Žiline v novom šate. Mladé kapely dostanú jedinečnú príležitosť zažiariť (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť