Štvrtok 25. 07. 2024 19:06:19 | Meniny má Jakub, Timur

Odborníci varujú: Čierny kašeľ zasahuje všetky vekové skupiny

V čase, keď sa zdalo, že sme pertussis, známy ako čierny kašeľ, porazili, alarmujúce štatistiky z Českej republiky, ale aj zo Slovenska hovoria opak. Odborníci zdôrazňujú nebezpečenstvo, ktoré predstavuje pre všetky vekové skupiny, najmä pre nezaočkované deti a novorodencov.

Juliana Krčulová|23. máj 2024|11:15:28

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Večer plný empatie: Nezmeškajte žilinský benefičný koncert pre autistov
Čítajte viac >

Nárast prípadov na Slovensku vyvoláva obavy

Pertussis, známy aj ako čierny kašeľ, je intenzívne nákazlivé bakteriálne ochorenie ovplyvňujúce pľúca a dýchacie cesty, ktoré vyvoláva baktéria Bordetella pertussis. Napriek predpokladom o jeho zdolaní, aktuálne údaje, najmä z Českej republiky, ale aj zo Slovenska, naznačujú opak. Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie o tom informovala na sociálnej sieti.

Podľa získaných informácií evidujú v Česku od začiatku tohto roka viac ako 7 800 prípadov, preto je aktuálna situácia označovaná už za epidémiu. Na Slovensku tiež pozorujeme nárast počtu infikovaných.

„Ochorenie sa prenáša kvapôčkovou infekciou, pričom inkubačná doba je 7 – 21 dní. Ochorenie pritom zasahuje všetky vekové skupiny, mladých, starých, ale aj deti či batoľatá. Práve pre deti, ktoré neboli očkované proti čiernemu kašľu, alebo pre novorodencov, ktorých matka nie je očkovaná, môže byť ochorenie veľmi rizikové a mať závažný priebeh a komplikácie. Najlepšie sú chránené očkované deti. Samozrejme tak ako po prekonaní infekcie aj po očkovaní časom imunitná ochrana slabne,“ konkretizovali odborníci na sociálnej sieti.

Pripomínajú, že je dôležité si uvedomiť, že pred zavedením vakcinácie proti pertussis dosahovala úmrtnosť až 80 %. Nezanedbávajte preto svoje zdravie a dôverujte vedeckým poznatkom.


Súvisiaci článok
Chystajte hrnce a pekáče: Prvé slovenské zemiaky už mieria do obchodov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť