Pondelok 22. 07. 2024 17:17:27 | Meniny má Magdaléna

Mosty priateľstva: Deti z partnerského mesta Dnipro objavovali zákutia Žiliny

Žilinská samospráva sa rozhodla potešiť deti a ich matky z ukrajinského partnerského mesta Dnipro. V spolupráci s neziskovou organizáciou Človek v ohrození usporiadali desaťdňový pobyt v Žiline, kde pre nich pripravili rôzne zaujímavé aktivity. Tento krok podľa vyjadrení radnice symbolizuje solidaritu a podporu pre tých, ktorí to momentálne najviac potrebujú.

Juliana Krčulová|23. máj 2024|09:45:21

Zdroj: zilina.sp21.sk a zilina.sk

Súvisiaci článok
Aj prvému poschodiu Krajskej knižnice v Žiline vdýchli nový život. Rekonštrukcia stála vyše 250-tisíc eur (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Pobyt plný kreativity

Pobyt pre deti a ich zástupcov z mesta Dnipro je podľa slov hovorkyne mesta, Zuzany Ondrášovej, súčasťou dlhodobého úsilia žilinskej samosprávy poskytnúť pomoc Ukrajine a jej obyvateľom, ktorí prechádzajú ťažkými časmi. „Už od vypuknutia konfliktu na Ukrajine sme hľadali spôsob, ako pomôcť ľuďom z nášho partnerského mesta Dnipro. V prvej fáze sme pomáhali materiálne, no v rámci našich možností sme chceli pomôcť aj inak. Výsledkom je desaťdňový pobyt ukrajinských detí s ich mamami, ktorý bol zrealizovaný v spolupráci s nadáciou Človek v ohrození,“ vyjadril sa primátor mesta Žilina, Peter Fiabáne.

Návštevníci z Ukrajiny začali svoj pobyt v Žiline prehliadkou historických pamiatok vrátane Burianovej veže, Radnice a Rosenfeldovho paláca. Počas víkendu sa zúčastnili športových aktivít, workshopov, grilovania a výletov na populárne turistické lokality v okolí mesta. Deti a ich matky sa tiež zúčastnili workshopov zameraných na terapeutické a kreatívne činnosti. Program zahŕňal canisterapiu, terapeutickú metódu využívajúcu pozitívny efekt interakcie medzi človekom a psom, a nechýbali ani výlety do Budatínskeho zámku, na hrad Strečno a turistické prechádzky do Jánošíkových dier.

Dnipro 1.jpg Zdroj: zilina.sk

Dve dekády partnerstva a vzájomnej podpory

Primátor mesta privítal ukrajinských hostí na radnici vo štvrtok 16. mája. „Osobné stretnutie s týmito deťmi mi ukázalo, aké malicherné sú naše každodenné problémy v porovnaní s tým, čo je skutočne dôležité. Som veľmi vďačný všetkým, ktorí sa na organizácii stretnutia podieľali,“ uviedol Fiabáne.

Dnipro je partnerské mesto Žiliny od roku 2003 a v rámci tejto spolupráce sa ich predstavitelia pravidelne stretávajú na rôznych akciách. Ukrajinský súbor Cviteň dokonca dvakrát vystúpil aj na obľúbených Staromestských slávnostiach.

Dnipro 2.jpg Zdroj: zilina.sk


Súvisiaci článok
Pri vchode do areálu žilinskej nemocnice sa objavili nové búdky. Kompetentní prezradili, na čo budú slúžiť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť