Sobota 27. 07. 2024 03:02:11 | Meniny má Božena

Kresťania si pripomenú slávnosť Zoslania Ducha Svätého. Obdobie prichádza 50 dní po Veľkej noci

Katolícka cirkev slávi v nedeľu 19. mája 2024 slávnosť Zoslania Ducha Svätého, ktorá je známa aj pod názvom Turíce. Svätodušná nedeľa sa slávi 50 dní po Veľkej noci aj v iných kresťanských cirkvách. Svätodušné sviatky sú po Vianociach a Veľkej noci tretie najvýznamnejšie kresťanské sviatky.

TASR|19. máj 2024|08:30:01

Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Súvisiaci článok
Legendárne Jánošíkove dni sa blížia. Program v Terchovej vám nesmie ujsť, tu sú prvé detaily
Čítajte viac >

Sviatok Zoslania Ducha Svätého je známy aj pod názvom Turíce, Letnice, grécky Pentecoste. Tieto sviatky približujú udalosť, ktorou vrcholí spasiteľské dielo Ježiša Krista, počnúc jeho narodením, cez smrť a zmŕtvychvstanie až po jeho návrat do neba a zaujatie miesta po pravici Boha Otca. Odtiaľ Ježiš zosiela na apoštolov Ducha Svätého, aby ich posilnil a usmernil, ako majú šíriť svedectvo o Ježišovi Kristovi všetkým národom. Bola to svetodejinná udalosť, lebo vtedy v Jeruzaleme pod pôsobením Ducha Svätého prijalo vieru v Ježiša Krista okolo 3 000 ľudí. Kniha Skutky apoštolov približuje skutočnosť, keď sa objavil prudký vietor, zvuk z neba a ohnivé jazyky na hlavách apoštolov.

Kázni apoštola Petra o Spasiteľovi Ježišovi Kristovi vtedy porozumeli aj všetci cudzinci, ktorí tam boli prítomní. Prijali Ducha Svätého a dali sa pokrstiť. Preto si veriaci v tento sviatok pripomínajú aj vznik a začiatok pôsobenia kresťanskej cirkvi. V katolíckej cirkvi na Slovensku sa pri príležitosti slávnosti Zoslania Ducha Svätého konajú tradičné turíčne vigílie a púte. Na Slovensku je známa turíčna púť v národnej Bazilike Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Tohtoročný program sa uskutoční do pondelka 20. mája 2024. Nedeľnú slávnostnú svätú omšu počas 19. mája 2024 o 10:30 hodine bude celebrovať bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

K Turíciam sa viazali na Slovensku aj viaceré tradície a pranostiky. Napríklad už pred príchodom týchto sviatkov sa ľudia v chotároch starali o vyčistenie vodných tokov, mali vyčistiť aspoň jeden prameň alebo studničku. Podľa pranostík ľudia mali radosť z jasného a slnečného počasia počas svätodušných sviatkov, pretože mohli dúfať v hojnosť úrody. Naopak, mokré Turíce vyvolávali obavy z ohrozenia kvality sena i obilia. Od roku 2018 sa v celej rímskokatolíckej cirkvi slávi v pondelok po Zoslaní Ducha Svätého povinná liturgická spomienka Preblahoslavenej Panny Márie, Matky cirkvi.


Súvisiaci článok
Kresťania si pripomínajú sviatok Nanebovstúpenia pána. Toto obdobie je pre cirkev dôležité
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť