Sobota 27. 07. 2024 01:22:22 | Meniny má Božena

Aj tento rok rybárski hospodári podporili hniezdami neres pleskáča vysokého vo Vodnom diele Žilina

Na Vodnej nádrži Žilina pribudli desiatky nových hniezd na podporu prirodzeného neresu rýb, no najnovší neres sa týkal konkrétneho druhu ryby. Ide o pleskáča vysokého. Rybárski hospodári tak opäť raz vytvorili prirodzený priestor pre množenie sa týchto podvodných obyvateľov.

Michal Szentivanyi|15. máj 2024|14:45:00

Zdroj: rybarska-straz.sk

Súvisiaci článok
Ryby vo Vodnej nádrži Žilina sa chystajú na jar. Pripravujú im podmienky na neres (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

O prirodzenom nerese pleskáča vysokého vo Vodnej nádrži Žilina informovala rybárska stráž na svojom webe. „Tak ako každý rok, tak ani tento nebol výnimkou a na rybárskom revíri Vodnej nádrže Žilina (SRZ Rada Žilina), sa začalo s vytváraním podmienok, ktoré majú za úlohu imitovať vhodné prirodzené prostredie pre úspešný neres pleskáča vysokého a ďalších druhov rýb," informovala rybárska stráž.

vZGURulQJ34T2K2vA0vnpVlwXihwJQRfoHAcRKLw.jpg Zdroj: rybarska-straz.sk

ZB6pHJPqJYsDufyCr4YoskIu0YG15GrJsMoyZi82.jpg Zdroj: rybarska-straz.sk

Kolísavá hladina vody je pre ikry pleskáča hotovým strašiakom

Tá mala aj iný problém. Z dôvodu každodenného kolísania vodnej hladiny, čo je približne viac ako 1 meter, dochádza pravidelne aj k neželanému javu. Ide o to, že pri vysokej hladine vody dochádza k zaplaveniu vodných tráv, kde sa pleskáč vytrie a následne pri poklese hladiny ostanú jeho oplodnené ikry na suchu. Tým podľa rybárskej stráže dochádza k ich úplnému znehodnoteniu.

neLYLZ1e8X1GtNiIEpOZ5ir60x0RSQNNCSrEoTrb.jpg Zdroj: rybarska-straz.sk

Pribudlo ďalších 18 hniezd

„Na zachytenie a podpory ich neresu sa vytvárajú ďalšie rôzne typy „hniezd". Hniezda sa tvoria z ihličnatých a listnatých drevín. Niektoré druhy hniezd plávajú na hladine, ich hlavná časť sa nachádza pod hladinou a sú ukotvené tak, aby sa pohybovali s kulminujúcou vodnou hladinou. Ďalší druh sú hniezda, ktoré spolu s ukotvením sú umiestnené pri dne a ich hlavná časť pokračuje zvisle k hladine, kde ich polohu a pohyb s vodou pomáha udržiavať plavák," vysvetlila rybárska stráž s tým, že vo Vodnej nádrži Žilina pribudlo v poslednom týždni 18 takýchto hniezd. Postupne sa však budú vyrábať a pridávať ďalšie, a to aj pre podporu ďalších druhov rýb.

UThvwEP8OfAcLGkyoTLLr2wxuLXn5M9snVddrN2f.jpg Zdroj: rybarska-straz.sk

„Aj vďaka podpore prirodzeného neresu pleskáča vysokého spolu vhodnými podmienkami pre tento druh na Vodnej nádrži Žilina, sa šetria finančné prostriedky a teda nie je potrebné každoročné zarybňovanie, nakoľko sa tento druh nachádza každoročne v stabilnom počte od juvenilov až po kapitálne jedince," uzavreli odborníci na neres rýb.

AwyNH8HWZHASd6ZIJHElAiD0l2AkfQOXLpvR4qMX.jpg Zdroj: rybarska-straz.sk


Súvisiaci článok
Podpora neresu rýb na Vodnom diele Žilina pokračuje: Pribudlo 71 nových hniezd pre rybie romániky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť