Sobota 27. 07. 2024 03:38:01 | Meniny má Božena

24 hodín 7 dní v týždni: Pripomíname si Deň tiesňovej linky 155

V stredu 15. mája si pripomíname Deň tiesňovej linky 155. Práca jej operátorov je nesmierne dôležitá a náročná, pretože sedem dní v týždni a 24 hodín denne zachraňujú zdravie a životy ľudí.

Radka Kostánová|15. máj 2024|09:00:04

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Michal Svítok

Súvisiaci článok
Prípad z Vlčiniec, ktorý zmrazil celé Slovensko. Judita je vo väzení raritou, o jej stave prehovoril psychiater
Čítajte viac >

Práca operátorov tiesňovej linky 155 je nesmierne náročná, preto si zaslúžia rešpekt a úctu nie iba v tento výnimočný deň v stredu 15. mája, ale aj v každý iný. Nepretržite zachraňujú životy a zdravie ľudí, ktorí to potrebujú.

„Na diaľku cez telefón pomáhame zachraňovať zdravie, životy, rozhodujeme, ku komu vyslať sanitku, riadime záchrannú zdravotnú službu. Aktivujeme first responderov, aby pomohli pacientovi pred príchodom záchranárov a použili automatický externý defibrilátor. Laickým záchrancom krok po kroku radíme ako poskytnúť prvú pomoc, pomáhame pri resuscitácii, dokážeme odrodiť bábätká pri náhlych pôrodoch, či zastaviť masívne krvácanie. Aj rozoznať príznaky infarktu a náhlej cievnej mozgovej príhody. Ale aj upokojiť zúfalú mamu, ktorej malé dieťa má vysoké horúčky. To všetko bez toho, aby sme opustili naše miesta pri operátorských pultoch s telefónom,“ priblížili svoju prácu zástupcovia Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky na sociálnej sieti v minulosti.

155_denlinky_clanok_web_15MAJ2020.png Zdroj: 155.sk

Nebyť operátorov na tiesňovej linke 155, skolaboval by systém záchrannej zdravotnej služby. Nejazdili by sanitky, záchranári by nevedeli kam ísť a komu pomôcť, no a pacienti by nemali miesto v nemocniciach.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky v tlačovej správe pripomenulo, že na číslo 155 treba volať v prípade náhleho ohrozenia zdravia a života, ťažkého úrazu, problémov s dýchaním, bezvedomia a aj vtedy, ak si nie sú ľudia istí, ako postupovať.

Hovorkyňa strediska, Alena Krčová, dodala, že takzvanou telefonickou konzultáciou v roku 2022 operátori spracovali až 161 699 volaní. Ide o jedno z najvyšších čísel za posledné roky.


Súvisiaci článok
Zomrela sólistka opery SND Ľubica Rybárska. Umelecké vlohy získala a vyšperkovala na konzervatóriu v Žiline
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť