Sobota 07. 09. 2024 18:02:18 | Meniny má Marianna

Most na Orave je v havarijnom stave. Je hrozbou, ale žilinská župa opravu odkladá

Havarijný most v Námestove je časovanou bombou. Bohužiaľ, na jeho rekonštrukciu nie sú peniaze a jeho opravu tak žilinská župa odkladá.

Radka Kostánová|15. máj 2024|10:00:03

Zdroj: Facebook/Erika Jurinová

Súvisiaci článok
Most v Námestove je na takmer najhoršom stupni poškodenia. Župa ho chce zrekonštruovať za milióny
Čítajte viac >

V našich minulých článkoch sme vás informovali, že most v Námestove je vo veľmi zlom stave. Jeho oprava však vyžaduje mnoho financií, a tak žilinská župa jeho opravu odkladá. Problematike sa venovala aj televízia TA3 vo svojej reportáži.

Stav mosta sa rokmi zhoršuje

Primátor mesta Námestovo, Ján Kadera, pre televíziu TA3 potvrdil, že námestovský most je v zlom technickom stave. Je na 6. stupni zo 7-dielnej stupnice poškodenia mostných objektov. Primátor a aj obyvatelia majú obavy, že sa jeho stav bude len zhoršovať. Spoločným želaním je, aby rekonštrukcia mosta bola zrealizovaná čo najskôr.

Podľa dostupných informácií je most v zlom stave z toho dôvodu, že na ňom bola zanedbaná údržba. Jeho zlý technický stav sa ukazuje aj na zábradlí, ktoré vôbec nevyzerá bezpečne. Niekde dokonca chýbajú jednotlivé dielce.

Žilinská župa, ktorá má most v správe, však potrebné finančné prostriedky nemá. Pomoc preto potrebuje z eurofonfov, no aj tak to bude náročné. Odhadovaná najnižšia suma za opravu mosta sa totiž pohybuje vo výške 17 miliónov eur.

„Nebudeme to vedieť všetko vyfinancovať z eurofondov. Tam sa možno spoľahneme tak isto, že časť budeme vedieť prefinancovať z cyklodopravy, časť možno z integrovanej územnej stratégie," uviedla pre TA3 predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.


Súvisiaci článok
Oprava Jasenického mosta vyvolá nápor na most v Námestove. Nerozpadne sa?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť