Pondelok 20. 05. 2024 01:30:08 | Meniny má Bernard

Desiatky kilometrov cyklochodníka okolo Oravskej priehrady môžu byť realitou. Projekt sa intenzívne vyvíja

V blízkosti Oravskej priehrady môže v blízkej budúcnosti vzniknúť unikátne a niekoľko desiatok kilometrov dlhé dielo v podobe cyklochodníka, ktorý by navyše prepájal dve štátne hranice. Projekt je podľa kompetentných z mesta Námestovo v stave intenzívneho spracovávania a prípravy.

Michal Szentivanyi|30. apríl 2024|12:00:34

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Andrej Galica

Súvisiaci článok
Slanický ostrov umenia otvorí svoje brány už čoskoro. Milovníci lodí, nezmeškajte tento dátum
Čítajte viac >

O napredovaní projektu cyklochodníka okolo Oravskej priehrady informuje člen redakčnej rady Milan Rentka v periodiku Námestovčan. Podľa Rentku ide o projekt v celkovej dĺžke 50 kilometrov, ktorý by rešpektoval aj práva občanov a samotnú prírodu. „Na príprave cyklochodníka sa intenzívne pracuje. Garantom prípravy je oblastná organizácia cestovného ruchu Klaster Orava, ktorej je mesto Námestovo členom. V uplynulých dňoch sa uskutočnilo pracovné rokovanie zástupcov vedenia mesta, Klastra Orava a projektanta, zodpovedného za prípravu dokumentácie pre územné rozhodnutie," popisuje dianie okolo projektu Rentka.

4-d30a8a193ab0e895f37979eee4f695eacc299f16_1600x1068.jpg Zdroj: TASR/Andrej Galica

Podľa mesta bolo jednou z najťažších úloh v teréne vytýčiť trasovanie chodníka tak, aby mohlo dôjsť k budúcemu majetkovému vysporiadaniu pozemkov. V tomto čase sa však zdá, že sa túto záležitosť podarilo zdarne vyriešiť a projekt sa prvá etapa chodníka začína rysovať práve v okrese Námestovo. A to aj vďaka mimoriadnym finančným príspevkom mesta Námestovo do klastra.

Vybudovanie dvojmetrového valu je finančne nereálne

„V tejto trase sa počíta aj s využitím súčasného náučného chodníka, vedúceho od Nábrežia až po bývalý židovský cintorín. Chýbajúci krátky úsek od židovského cintorína po Ranč bol plánovaný popod židovský cintorín po brehu priehrady. Vysoký stav hladiny priehrady v uplynulých týždňoch však ukázal, že takáto trasa by si vyžadovala medzi židovským cintorínom a brehom priehrady vybudovať val vo výške až dvoch metrov. To by bolo jednak finančne veľmi náročné, a na druhej strane, pri nízkej hladine, ktorá je prakticky po väčšinu rokov stabilná, by val tvoril obrovskú hrádzu medzi brehom a vodnou hladinou," vysvetlil Rentka v periodiku Námestovčan.

Projekt sa napokon vyprofiloval tak, že krátky úsek cyklotrasy povedie cestou medzi chatovou zástavbou. „Vybudovanie novej cesty medzi chatami by určite privítali aj samotní majitelia chát, pretože súčasný stav cesty medzi chatami je v katastrofálnom stave," dodal na záver Milan Rentka pre Námestovčan.

image-011_1600x801.jpg Ilustračné foto. Zdroj: archív mestského úradu mesta Námestovo


Súvisiaci článok
Oravská priehrada s nadšením očakáva vášnivých plavcov. Chystá sa už tretí ročník populárnej aktivity
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť