Štvrtok 28. 03. 2024 09:48:41 | Meniny má Soňa

Žilinčania včera pre Ukrajinu vyzbierali dvadsaťdvametrový kamión (FOTO + VIDEO)

Včera sa na žilinskom sídlisku Solinky pred veľkoobchodom Metro uskutočnila humanitárna zbierka na pomoc utečencom z Ukrajiny. Vyzbieraná materiálna pomoc podľa slov organizátorov poputovala priamo organizácii Červeného kríža, ktorá pôsobí na našej východnej hranici. Foto: Facebook / Žilina pomáha Ukrajine

Juliana Krčulová|28. február 2022|09:35:05

Žilinčania sa v obrovskom počte zapojili do zbierky materiálnej pomoci, ktorá sa uskutočnila včera v Žiline na parkovisku pri predajni Metro. Od 18.00 hod. obyvatelia prinášali občerstvenie, balenú vodu, ovocie, konzervy, instantné polievky, sunar, detskú výživu, čaje, džúsy, toaletný papier, papierové vreckovky, jednorazové poháre, akékoľvek balené potraviny, ale aj hračky pre deti, detské hygienické potreby, farbičky, maľovanky či plienky.

FB Matilda Makes 3.jpg Foto: Facebook / Matilda Makes

„Od včera s hrôzou sledujem dianie v našej susedskej krajine. To, čo sme si si nedokázali ani predstaviť, sa deje, a to hneď za našou hranicou. Hrôza a obrovský hnev sú pocity, ktoré strojca tohto konfliktu vo mne vyprovokoval. Nemôžem len tak bezradne sedieť a prizerať sa dianiu, ale samozrejme viem, že nadávanie na Facebooku ukrajinskému ľudu nepomôže,“ začal svoj príspevok spoluorganizátor včerajšej humanitárnej zbierky pred žilinským Metrom, Jakub Dostalek.

FB Mária Hanusová 2.jpg Foto: Facebook / Mária Hanusová

„Preto som sa spolu s Jánom Kukanom rozhodol zorganizovať humanitárnu zbierku materiálu a v pondelok 28. februára 2022 v noci vyrazíme s autom na našu východnú hranicu pomôcť ľuďom prchajúcim pred vojnou,“ uviedol Dostalek.

Všetok zozbieraný materiál organizátori postupne nakladali do pristavených dodávok. Krátky zostrih si môžete pozrieť prostredníctvom tohto videa.

FB Mária Hanusová.jpg Foto: Facebook / Mária Hanusová

„Je to až dojímavé, že ľudia sa zomkli a sú ochotní podať pomocnú ruku a podeliť sa hoc aj málom. Ten obraz, ktorý sa mi naskytol, nepotrebuje komentár. Ďakujeme,“ napísala Žilinčanka Mária, ktorá sa zúčastnila humanitárnej zbierky pred Metrom.

Svoju radosť zo spolupatričnosti vyjadrila aj obyvateľka Matilda: „Vidno, že ľudia ešte majú srdce na správnom mieste. Ďakujeme! Aktuálny stav na parkovisku pri Metre, dodávky sa plnia,“ napísala vo svojom príspevku na sociálnej sieti.

FB Matilda Makes 2.jpg Foto: Facebook / Matilda Makes

„Ako sa hovorí, takto sa to robí. Dnes sa nám všetkým podarilo niečo, čo by ma ani vo sne nenapadlo, že je možné za taký krátky čas dosiahnuť,“ opísal svoje pocity Dostalek, keď už pred 19.00 hod. boli naplnené všetky pripravené dodávky.

Pomocnú ruku podali chlapi, ktorí pôvodne priviezli materiálnu pomoc miestnych na dodávke. „Po tom, čo videli tú neuveriteľnú obrovskú kopu vecí, ktoré ste vy všetci priniesli na pomoc, ihneď ponúkli svoj firemný kamión na pomoc pre čo najúčinnejšiu logistiku. Myslel som si, že to je iba vtip, ale o 20.00 hod. pristál na parkovisku 22-metrový náves s usmievavými šoférmi, pripravenými pomáhať,“ opísal večernú situáciu pred Metrom organizátor vo svojom príspevku na sociálnej sieti.

FB Jan Vapno Tichy.jpg Foto: Facebook / Jan Vapno Tichy

Vyzbieraná materiálna pomoc bude preložená a prevezená na ukrajinskú stranu hranice, aby mohla pomôcť priamo ľuďom čakajúcim v obrovských radoch pri vstupe na Slovensko. „Všetkým vám, ktorí ste sa zapojili dnes do tejto akcie, či už na strane darcov, alebo dobrovoľníkov, vám posielam obrovské ďakujem a tlieskam za tú obrovskú vlnu solidarity a spolupatričnosti. V Žiline je naozaj obrovské množstvo skvelých ľudí,“ napísal vo svojom poďakovaní Dostalek a na záver dodal: „Verím, že tento náš dnešný čin aspoň trošku prispeje na riešenie aktuálnej hrozivej situácie u našich susedov na Ukrajine.“

Slová vďaky organizátorov zazneli aj v priloženom videu.


Súvisiaci článok
Desiatky Žilinčanov pochodovali za mier na Ukrajine (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť